Port of Adria ne mijenja vlasnika: Turski Global ports prekinuo pregovore sa MSC-om o prodaji kompanije

Podijeli

Ova vijest obradovaće Vladu Crne Gore – Port of Adria, dio Luke Bar, neće mimo njene kontrole preći u ruke švajcarske kompanije MSC.

Naime, turski Global Ports Holding Plc (većinski vlasnik barske kompanije) saopštio je u utorak da je prekinuo pregovore sa MSC Mediterranean Shipping Company, koja se obratila najvećem svjetskom operateru luka za kruzere kako bi je kupila.

Global Ports je u kompanijskom saopštenju dodao da je “uvjerena u svoj strateški pravac”.

SAS Shipping Agencies, jedinica MSC-a, potvrdila je istovremeno da ne namjerava dati ponudu za Global Ports, koji je u vlasništvu turskog biznismena Mehmeta Kutmana.

Dionice GPH-a koje kotiraju na londonskoj berzi pale su nakon ove vijesti 16,7% na 95 penija.

Reuters je sredinom juna objavio da su Global Ports i MSC u pregovorima o preuzimanju turske kompanije, a ta vijest uznemirila pojedine ministre u Vladi Crne Gore, koja namjerava da Port of Adria vrati u državno vlasništvo.

Ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović kazao je, komentarišući ovu vijest, da država ne smije dozvoliti da neko kupi Port of Adriju. Čitaj više

MSC je imao rok da do 13. jula dostavi obavezujuću ponudu, ali su pregovori prekinuti dan ranije, na inicijativu turske kompanije.

Investitor.me