Lidl će uticati na naše potrošačke navike, a za partnere će birati samo pouzdane kompanije

Podijeli

Prvi Lidl marketi u Crnoj Gori mogli bi biti otvoreni 2024. godine, očekuje Žarko Grozdanić, retail ekspert iz Beograda.

On je u razgovoru za portal Investitor kazao da je njemačkom diskonteru bilo potrebno 5 godina da započne poslovanje u Hrvatskoj a 8 u Srbiji. Lidl je nedavno prisutan u Crnoj Gori i zvanično pod svojim imenom a nedavno je kupio još jednu parcelu u Podgorici za više od 10 miliona eura. Čitaj više

“Prema nekim procjenama, prve Lidl markete možemo da očekujemo već 2024. godine”, kazao je Grozdanić. Iz Vlade Crne Gore, međutim, ranije su najavili da bi kompanija svoje prve objekte trebalo da otvori do kraja 2023. godine. Čitaj više

Grozdanić ističe da će Lidl i u Crnoj Gori sigurno poslovati samo sa onima koji mogu da ispune njihove visoke standarde, odnosno, da će biti strogo kontrolisan kvalitet proizvoda, a tu su i količine, rokovi isporuke…

“Lidl će se sigurno dosta oslanjati i na turističku sezonu i na kupovne navike potrošača koji privremeno borave u Crnoj Gori. Imajući u vidu da je Lidl postigao veoma dobre rezultate u Srbiji, Hrvatskoj i drugim državama regiona, siguran sam da će veoma brzo postati i jedan od najvećih maloprodajnih lanaca i u Crnoj Gori”, smatra Grozdanić.

Lidl je danas, prema njegovim riječima, daleko više od modernog prehrambenog diskontera.

“Novi koncept koji je od početka poslovanja prisutan u Srbiji je donio moderne objekte koji posjeduju širok asortiman i neprehrambenih proizvoda, alata i stvari za kuću, pekaru koja nudi širok izbor hljeba i peciva. Vremenom je znatno povećao i broj domaćih proizvoda u svom asortimanu”, rekao je Grozdanić.

Dodao je da Lidl u Srbiji nije donio samo moderne objekte, brzu uslugu i nove proizvode, već je ko društveno odgovorna kompanija organizovala velike humanitarne akcije a nedavno je postala i generalni sponzor Vaterpolo saveza Srbije.

“Lidl izdvaja velika sredstva za marketing, a često angažuje i poznate ličnosti u svojim kampanjama”, ističe on.

Sve po standardima

Grozdanić kaže da Lidl trenutno u Srbiji posluje sa više od 60 maloprodajnih objekata i svi su izgrađeni prema novom Lidl konceptu.

“Sigurno možemo da kažemo da je kompanija postigla veliki uspeh u Srbiji i da je promenila retail tržište donoseći jedno potpuno novo iskustvo kupovine”, dodao je.

Pored standardnih prodavnica, Lidl je u Srbiji izgradio i nekoliko Metropol marketa koji posjeduju parking na nultom nivou dok se maloprodajni prostor nalazi na spratu. Jedan broj Lidl marketa pozicioniran je u skopu retail parkova.

Grozdanić kaže da Lidl u Srbiji još ne posluje sa City formatom poput onih u Atini, Sofiji, Budimpešti, Beču, Zagrebu… ali veruje da je pitanje samo vremena kada će sektor ekspanzije krenuti u realizaciju i tog formata marketa.

Lidl u Srbiji trenutno zapošljava oko 3.000 radnika i taj broj će se, prema očekivanjima Grozdanića, znatno uvećati otvaranjem drugog logističkog centra u Lapovu čije se otvaranje očekuje do kraja godine, kao i novih prodavnica čija je izgradnja u toku.

“Veliki broj radnika je bio na obukama u zemljama regiona kako bi od otvaranja prvih Lidl marketa donijeli jedinstveno mesto za kupovinu. Poznato je da su Lidlovi radnici zadovoljni platama, zbog čega je veliki broj lanaca od dolaska Lidla u Srbiji povećao primanja svojim radnicima. Kao što vidimo jednu veliku borbu za svakog potrošača, tako isto vidimo i veliku borbu za kvalitetnom radnom snagom”, dodao je Grozdanić.