Peking, Beijing, Kina, China

Kinesko tržište nekretnina u ozbiljnim problemima

Podijeli

Dionice posrnulih kineskih developera nekretnina pale su u petak jer su prijetnje kupaca da će zaustaviti otplatu hipoteka na nedovršene stanove nadmašile uvjeravanja regulatornih tijela iz Pekinga da će lokalne vlasti dobiti pomoć za završetak poslova na vrijeme.

Regulatorna uvjeravanja uslijedila su nakon što su se posljednjih sedmica u službenim i društvenim medijima raširile prijetnje kupaca uskraćivanjem plaćanja za zaustavljene nekretninske projekte. To je produbilo zabrinutost ulagača oko kineskog sektora nekretnina, koji čini četvrtinu drugog najvećeg svjetskog BDP-a i bio je stub rasta ekonomije u posljednje dvije decenije.

Hang Seng Property Index (.HSNP), koji prati grupu developera nekretnina, pao je 1,2% do podnevne pauze trgovanja u petak, povukavši referentni indeks Hong Konga (.HSI) za 1,2%.

Među onima koji su najteže pogođeni, dionice Longfor Group Holdings Ltd (0960.HK) pale su 4,5%, dok je Country Garden Holdings Co Ltd (2007.HK) pao 5,5% u trgovanju do podneva.

Do pada je došlo uprkos tome što su kineski državni mediji prenijeli navode citirajući neimenovanog službenika Kineske regulatorne komisije za bankarstvo i osiguranje (CBIRC) koji je rekao da će regulator ojačati koordinaciju s tijelima za stanovanje i izgradnju, te kineskom centralnom bankom, kako bi podržala “garantovanje dostave stanova”.

Takođe, u četvrtak naveče, lokalni regulatori u Sijanu, gradu u zapadnoj Kini, rekli su da će pooštriti nadzor nad escrow računima i osigurati da novac koji vlasnici kuća polože ne bude nezakonito prebačen od strane preduzetnika.

Obustava otplate hipotekarnih kredita zaprijetila bi zaustavljanjem oporavka u kineskom sektoru nekretnina kojem nedostaje kapitala i pogodio bi banke velikim otpisima, upozoravaju analitičari.

“Stvari će se pogoršati prije nego što postanu bolje”, rekla je Šiaoši Žang, kineski finansijski analitičar kineske istraživačke grupe Gavekal Dragonomics.

“Kina je odlučna da obuzda uticaj (koji su preuzeli) preduzetnici, a vlada će se i dalje suzdržavati od pružanja likvidnosti za njih u velikim razmjerima. Trebaće vremena da se donesu neke ciljane mjere”, rekla je ona Reutersu.

Kako su dionice kompanija koje se bave nekretninama oslabile, rasprodaja bankarskih dionica takođe se zahuktala, zbog zabrinutosti ulagača u dalji razvoj događaja.

Tommy Sije, menadžer istraživanja Greater China banke OCBC, rekao je da se obustava otplate hipoteka pretvara iz krize likvidnosti za investitore u finansijsku krizu i da je potrebna hitna invervencija centralne kineske vlade.