Twitter, mobile smart phone

Twitter odgovorio na pokušaj Ilona Maska da odgodi suđenje: “Nijedna velika kompanija nije trpjela ovo”

Podijeli

Ilon Mask i Twitter nastavili su da se spore u ponedjeljak, a kompanija društvenih medija oštro je osudila zahtjev izvršnog direktora Tesle za sporijim rasporedom suđenja zbog nesaglasja oko prodaje.

CNBC podsjeća da Mask pokušava da raskine ugovor koji je prethodno sklopio o kupovini Twittera i učini ga privatnim za 54,20 dolara po dionici, odnosno za ukupno 44 milijarde dolara.

Mask je nakon potpisivanja inicijalnog ugovora više puta optužio Twitter da krivotvori broj bot i spam računa na svojoj platformi. Twitter je negirao ove tvrdnje i tužio je Maska kako bi ga prisilio da dovrši posao i preuzme kompaniju.

Twitter sada želi da suđenje počne već u septembru, dok Mask od suda u Delaveru traži da proces počne naredne godine. Maskovi advokati tvrde da je potrebno vrijeme da se sprovede iscrpna analiza o tome da li je kompanija lažno predstavila količinu lažnih i bot naloga na svojoj platformi.

U podnesku od ponedjeljka, Twitter je optužio Maska za korišćenje taktike odgode, kako bi naštetio kompaniji.

“Najraniji mogući datum suđenja je imperativ. Ova vrlo javna rasprava šteti Twitteru svakim danom kada je Mask u prekršaju. Mask pojačava nanošenje te štete koristeći platformu kao megafon za omalovažavanje”, napisali su Twitterovi advokati.

Oni ističu da se “milioni Twitterovih dionica” svakodnevno trguju pod oblakom sumnje koju stvara Mask.

“Nijedno javno preduzeće ove veličine i razmjera nikada nije moralo snositi te neizvjesnosti”, navodi se u podnesku kao razlog za što ranije suđenje.

Sutkinja kojoj je dodijeljena odluka o slučaju obavijestila je stranke da ima kovid te da će, umjesto odgode rasprave o rasporedu suđenja, danas (utorak, 19. jula), održati telekonferenciju putem Zooma.

Obrada: Investitor; foto: Claudio Schwarz on Unsplash