Pelješki most

Otvara se Pelješki most: Najveći projekat u Hrvatskoj finansiran iz EU fondova

Podijeli

Pelješki most čije je otvaranje zakazano za utorak 26. jula, najveći je hrvatski infrastrukturni projekt finansiran iz EU-ovih fondova, na tom projektu dugom jednu deceniju radilo je nekoliko vlada, a očekuje se da će njegove ekonomske koristi biti u najmanju ruku uz bok političkim i općedruštvenim.

Hrvatske ceste još su 2016. objavile dokument po kojem su do 2022. godine predviđene četiri faze projekta koje uključuju izgradnju pristupnih puteva mostu, izgradnju samog mosta, zatim dionice na Pelješcu (relacija Zaradeže – Prapratno) kao i tzv. Stonske obilaznice (relacija Đonta – Doli).

Rok izgradnje bio je pet godina za sve faze, dok je ukupna procijenjena vrijednost projekta 420 miliona eura od čega je EU sufinansirao 330 miliona eura ili 78,5 posto.

Most je integralne hibridne konstrukcije s 13 raspona, od kojih je pet glavnih (centralnih) raspona dužine 285 metara, šest centralno postavljenih armiranobetonskih pilona visine 33 metra, te dvije trake zajedno sa zaustavnom trakom koja će služiti za održavanja mosta.

Most je dug 2.400 metara, a plovidbeni profil ispod mosta usaglašen s eksperskom grupom BiH 200 puta 55 metara.

Tri ponude za gradnju, pobjeda Kineza

Na konkursu za gradnju mosta pristigle su tri ponude, a Hrvatske ceste u januaru 2018. objavljuju kako je za sklapanje ugovora o javnoj nabavci odabrana Zajednice ponuđača: China Road and Bridge Corporation (CRBC) (koji je gradio i prvu dionicu auto-puta Bar-Boljare u Crnoj Gori), CCCC Highway Consultants Co. Ltd., CCCC Second Highway Engineering Co. Ltd. i CCCC Second Harbour Engineering Co. Ltd., s cijenom ponude u iznosu od 2,081 milijarde kuna bez PDV-a, te rokom dovršetka radova od 36 mjeseci tj. tri godine.

Kinezi su posao dobili ispred austrijskog Strabaga i zajednice ponuđača koju su činile jedna italijanska i turska kompanija.

China Road and Bridge Corporation podružnica je kineske državne kompanije China Communications Construction Company (CCCC). Njihova primarna djelatnost uključuje izgradnju auto-puteva, mostova, luka, tunela, sistema odvoda i drugih civilnih građevina. Kompanija se bavi i proizvodnjom i prodajom saobraćajnih mašina.

Most gotov kao i većina pristupnih puteva

Direktor Strabaga Hrvatska Veljko Nižetić za Hinu je rekao da će Strabag sve radove na pristupnim putevima završiti na vrijeme i u skladu s ugovorom.

Ugovorena vrijednost tih radova je 478,3 miliona kuna bez PDV-a, a rok za završetak 13. avgusta.

Ostaje još osam kilometara obilaznice Stona i spoja na državni put D8 koji bi trebalo da bude gotov do kraja ove godine, javlja Hina a prenose regionalni portali.