CRBC počeo gradnju Pelješkog mosta

Podijeli

Probni pilon dug 74 metra poboden je u more na gradilištu Pelješkog mosta. Taj građevinski zahvat bitan za temelje mosta obavljen je mehanizacijom kineskog izvođača China Bridge And Road Cooperation (CRBC).

Ista kompanija gradi i prvu dionicu autoputa u Crnoj Gori, od Smokovca do Mateševa.

Predstavnik Hrvatskih puteva Jeroslav Šegedin rekao je da su za sada zadovoljni kvalitetom pilona, kojih je inače ukupno 26, a iz Kine još 20 pilona treba da stigne do 16. januara.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, prema onom što je vidio na gradilištu kazao je da je zaključio da izvođač ima znanje i iskustvo za uspješnu realizaciju projekta u rokovima i po odredbama ugovora, prenose mediji.

Kineski graditelji počeli su zabijanjem prvih stupova u temelje Pelješkog mosta. Ti stupovi su potrebni kako bi investitor, a to su Hrvatske ceste, provjerio opremu, procedure i tehnike…

“Za županiju je ovo posebno bitan projekat”, naglasio je Dobroslavić, koji smatra da će cjelokupni projekat povezivanja juga Hrvatske biti obavljen u predviđenom roku. On je dodao da je raspisan i konkurs za pristupne puteve, a očekuje se konkurs za zaobilaznicu.

Ugovor za izgradnju mosta kopno-Pelješac s pristupnim putevima, vrijedan 2,08 milijardi kuna (bez PDV) potpisan je 23. aprila između predstavnika Hrvatskih puteva (HC) i kineskog izvođača, a 85 odsto troškova finansira se iz EU sredstava.