Prodaja preko Amazona za tri mjeseca skoro 53 milijarde dolara

Podijeli

Tehnološki div Amazon u drugom kvartalu je zabilježio rekordnu dobit od 2,5 milijardi dolara, oko 12 puta više nego u istom periodu prošle godine.

Analitičari smatraju da je rastu doprinio porast prodaje, kao i potražnje za ‘cloud’ uslugama.

Prema poslovnom izvještaju obljavljenom u četvrtak, prodaja najvećeg prodavca preko interneta za samo tri mjeseca iznosila je vrtoglavih 52,9 milijardi dolara, ili 39 odsto više nego u istom periodu 2017.

“Bio je to snažan kvartal, a rezultate pripisujemo nastavku snažnog rasta u nekim od naših najprofitabilnijih područja”, naveo je finansijski direktor Amazona, Brajan Olsavski.

U poslovanju ‘cloud’ uslugama, Amazon Web Servicesu, prodaja je porasla skoro 50 posto na godišnjem nivou, na 6,1 milijardu dolara.

Amazon počinje da privlači i više novca od oglašavanja, pa je prihod dijela kompanije ‘drugih kategorija’, a šta uključuje oglašavanje, više nego udvostručen na oko 2,2 milijarde dolara.

Maloprodaja u Sjevernoj Americi generalno daje snažne rezultate. U proteklom kvartalu je porasla zavidnih 44 odsto na godišnjem nivou, na 32,2 milijarde dolara.

Prema procjenama analitičke kompanije eMarketer, Amazon ove godine može računati za otprilike polovinu ukupne online prodaje u SAD.