Jack Ma, Džek Ma, Alibaba

Kineski milijarder prepušta kontrolu nad Ant Grupom

Podijeli

Kineski milijarder Džek Ma planira da se odrekne kontrole nad kompanijom za finansijsku tehnologiju Ant Group, u nastojanju da se udalji od podružnice Alibaba Group Holding Ltd, objavio je u četvrtak Wall Street Journal (WSJ).

Reuters je pitao obje kompanije za komentar, ali one nijesu odmah reagovale.

Dionice američkog giganta e-trgovine Alibabe pale su nakon ove vijesti 0,6% na 102,20 dolara u pretprodaji nakon što su nakratko skočile.

Dok Ma posjeduje samo 10% udjela u Antu, on kompaniju kontroliše preko povezanih subjekata, prema Antovom IPO prospektu. WSJ piše da bi Ma mogao prepustiti kontrolu prenosom dijela svoje glasačke moći na predstavnike Anta, uključujući izvršnog direktora Erika Jinga, pozivajući se na neimenovane izvore.

U aprilu prošle godine Reuters je javio da Ant Group istražuje mogućnosti da se Ma oslobodi svog udjela u finansijsko-tehnološkom divu i odrekne se kontrole.

Ma je ​​restrukturirao svoje rasprostranjenu e-trgovinu i fintech carstvo nakon sveobuhvatnog regulatornog pritiska na industriju koji je započeo krajem 2020, kada su kineski regulatori odbacili Antovu planiranu početnu javnu ponudu vrijednu 37 milijardi dolara, koja bi bila najveća na svijetu.

Nekada otvoren, Ma je ​​od tada zadržao izuzetno nizak javni profil, jer su regulatori zauzdali tehnološke divove u zemlji nakon godina pristupa koji je doveo do vrtoglavog rasta.

U izvještaju Wall Street Journala stoji da je Ant obavijestio nadležne o Maovoj namjeri dok se kompanija priprema da postane finansijski holding, regulisan od strane kineske centralne banke.

Promjena kontrole u Antu mogla bi usporiti planove za oživljavanje dugo planiranog IPO-a, dodao je WSJ, budući da kinesko domaće tržište A-dionica zahtijeva od kompanija da čekaju tri godine nakon promjene u vlasništvu da uđu u kotaciju. Čeka se dvije godine na šangajskom tržištu STAR, a godinu dana u Hong Kongu.

Ranije ove sedmice, godišnji izvještaj Alibabe otkrilo je da direktori Anta više nijesu dio Alibaba Partnershipa, tijela koje može imenovati većinu upravnog odbora diva e-trgovine, jer se par razdvojio nakon regulatorne represije u Pekingu.

Reuters/Investitor