Japanci izlaze iz Alibabe: Povlačenje oborilo dionice kineskog giganta online trgovine

Podijeli

Japanski tehnološki investitor SoftBank Group Corp odlučio je da proda skoro sve svoje preostale akcije u Alibaba Group Holding Ltd, objavio je Financial Times, što je dovelo do pada akcija kineskog giganta e-trgovine.

Do rasprodaje je došlo kada su vrijednosti velikih kineskih tehnoloških kompanija počele da se oporavljaju ove godine nakon što su dve godine pojačane regulatorne kontrole završene, dajući dugogodišnjim investitorima kao što je SoftBank priliku da smanje izloženost ekonomiji pogođenoj oštrom politikom pandemije i tenzije između Kine i SAD, prenosi SEEbiz.

Cijena akcija SoftBank-a je bila malo promijenjena u četvrtak, prateći šire tržište. Alibaba, jedna od najvrednijih sredstava u portfelju SoftBank, pala je za čak 5,2% u Hong Kongu nakon izvještaja prije nego što je smanjila gubitke na 2,8%.

To je uslijedilo nakon pada od 5,2% u srijedu za Tencent Holdings Ltd nakon što je najveći akcionar giganta društvenih medija, holandski Prosus NV, rekao da bi mogao da proda više svojih akcija, naglašavajući pritisak prodaje na kineska tehnološka imena.