construction

Kineske banke zbog nekretnina mogu izgubiti 350 milijardi dolara

Podijeli

Kineske banke bi se, u najgorem scenariju zbog pada povjerenja u tržište nekretnina, mogle suočiti s gubitkom od 350 milijardi dolara.

Zbog nedovršenih projekata već 100.000 kupaca stanova odlučilo se na bojkot plaćanja hipotekarnih kredita u više od 90 gradova. Pitanje sada nije hoće li već kako to pogoditi kineski bankovni sistem vrijedan 56 biliona dolara, piše Bloomberg Adria.

U najgorem scenariju, po ocjeni S&P Global Ratingsa, ugroženo je 2,4 biliona juana (356 milijardi dolara) ili 6,4 odsto svih hipoteka. Deutsche Bank, međutim, navodi kako je u opasnosti barem sedam odsto svih stambenih kredita. Banke su dosad prijavile samo 2,1 milijardu juana kredita direktno ugroženih bojkotom.

“Banke su uhvaćene između čekića i nakovnja. Ako ne pomognu investitorima da završe projekte, izgubiće još više novca. Ako im pomognu, to će usrećiti vladu, no još se više izlažu nedovršenim nekretninskim projektima”, rekao je Zhiwu Chen, profesor finansija na univerzitetu u Hong Kongu.

Izloženost kineskih banaka tržištu nekretnina veća je od bilo kojeg drugog sektora. Prema podacima centralne banke, krajem marta bilo je 39 biliona juana hipotekarnih kredita i još 13 biliona juana kredita investitorima za završetak nekretninskih projekata. Čitaj više

Hipotekarni krediti su krajem prošle godine predstavljali oko 34 odsto svih kredita dviju najvećih banki: Postal Savings Bank of China i China Construction Bank. Za najveće banke gornja granica za takve kredite postavljena je na 32 odsto.

U igri je i profitabilnost banaka. Premda su prošle godine banke zabilježile najveći rast profita u gotovo deset godina, suočavaju se sa zahtjevnom 2022. godinom jer ih vlada pritiska na davanje podrške ekonomiji na štetu vlastitog profita.

Usporavanje rasta ulaganja u nekretnine za deset odsto donijelo bi povećanje loših kredita za 28 baznih bodova, što bi značilo smanjenje profitabilnosti banaka za 17 odsto u ovoj godini, ocjenjuju analitičari Citigroupa.

Loši krediti su na kraju marta iznosili 2,9 biliona juana.

Ako ste propustili:

Da li će kriza u sektoru nekretnina ugroziti kinesku ekonomiju