Sundar Pichai, Pičai, Google, Alphabet

Šef Google-a od radnika traži veću produktivnost

Podijeli

Alphabet, “majka kompanija” Google-a, prošle srijede je održala redovni sastanak sa zaposlenima.

Ton sastanka, prema CNBC-u, bio je donekle ozbiljan jer su zaposleni izrazili zabrinutost zbog potencijalnih otpuštanja. Izvršni direktor Sundar Pichai zatražio je od zaposlenih njihovo mišljenje i rekao da “produktivnost Googlea nije onakva kakva bi trebalo da bude čak ni s tolikom brojem zaposlenih”.

Da zaposleni nijesu uzalud zabrinuti dovoljno govori i nedavna najava izvršnog direktora da će usporiti tempo zapošljavanja i ulaganja do 2023, tražeći od zaposlenih da rade “s većom hitnošću” i “više gladi” nego što je to bilo “u sunčanijim danima”.

Zahtjev takođe dolazi dok kompanija pokušava da ublaži napetosti između zaposlenih i menadžera, nakon što je godišnja anketa “Googlegeist” pokazala da zaposleni kompaniji daju posebno loše ocjene na platama i napredovanjima.

“Želio sam dati dodatni kontekst nakon naših finansijskih rezultata i takođe zatražiti vašu pomoć”, nastavio je Pichai, pozivajući se na izvještaj o zaradi za drugi kvartal.

“Jasno je da se suočavamo s izazovnim makro okruženjem s još više neizvjesnosti”, dodao je.

Pichai je kazao i da postoji stvarna zabrinutost da njihova produktivnost kao firme u cjelini nije onakva kakva bi trebalo da bude za broj zaposlenih koji trenutno imaju te zamolio sve da pomognu stvaranje kulture “dodatno usmjerene na misiju i njihove proizvode i kupce”.

“Trebalo bi da svi razmislimo o tome kako možemo minimizirati ometanja i stvarno podići ljestvicu u pogledu izvrsnosti proizvoda i produktivnosti”, pozvao je Pichai.

U tu je svrhu je predstavio inicijativu “Simplicity Sprint” koja služi za prikupljanje ideja za brži razvoj proizvoda. “Sprint” je izraz koji se često koristi u razvoju softvera i od strane tehnoloških startapa za označavanje kratkih, fokusiranih rokova prema zajedničkom cilju.

Kompanija time otvara prostor za zaposlene da podijele svoje ideje do 15. avgista putem interne ankete, a neka od pitanja su: Šta bi vam pomoglo da radite s većom jasnoćom i efikasnošću kako biste služili našim korisnicima i klijentima? Gdje bismo trebali da uklonimo prepreke kako bismo brže došli do boljih rezultata? Kako eliminisati gubitke i ostati preduzetni i fokusirani dok rastemo?, prenio je CNBC