Wizz Air odustao od obnove letova prema Rusiji, nakon kritika

Podijeli

Evropski niskobudžetni avio-prevoznik Wizz Air suspendovao je planove za nastavak letova iz ruske prijestonice Moskve do Abu Dabija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, usred sve veće kritike zbog odluke o ponovnom pokretanju ranije ovog mjeseca.

Wizz Air u saopštenju kojim potvrđuje ovu odluku nije spomenuo reakcije na društvenim mrežama, koje su uključivale i brojne pozive na bojkot avio-kompanije, već se pozvala samo na “ograničenja u lancu snabdijevanja u industriji” kao razlog suspenzije.

Na Tviteru je aviokompanija odgovorila na kritike rekavši da će letove voditi njena podružnica iz Abu Dabija, koja je registrovani prevoznik u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, koji radi u skladu sa propisima te zalivske države.

Podsjetili su da drugi avioprevoznici koji posluju u UAE saobraćaju prema Rusiji.

Reuters podsjeća da Wizz Air na londonskoj berzi ima 49% udjela u Wizz Air Abu Dhabiju, čiji avioni nose ime i brend evropske aviokompanije. Abu Dhabi državni fond ADQ posjeduje 51% u ovoj podružnici.

Wizz Air je nedavno saopštio da će se letovi između Abu Dabija i Moskve nastaviti od oktobra. Čitaj više

Kompanija je 27. februara obustavila je sve borbe sa Rusijom nakon invazije na Ukrajinu.

Evropski avio-prevoznici su prekinuli operacije sa Rusijom, dok je ruskim avio-kompanijama zabranjen pristup vazdušnom prostoru Evropske unije, u sklopu zapadnih sankcija zbog sukoba, koji Moskva naziva “specijalnom vojnom operacijom”.

Ujedinjeni Arapski Emirati, s druge strane, nijesu uveli sankcije Rusiji, već su rekli da nastoje da zadrže neutralnu poziciju u sukobu.