Gautam Adani

Najbogatiji čovjek Azije u neprijateljskom preuzimanju uticajne televizije

Podijeli

Adani Group je u utorak saopštila da će kupiti većinski udio u NDTV-u, visokoprofilnoj indijskoj novinskoj organizaciji, u očiglednom neprijateljskom preuzimanju dok njen vlasnik i milijarder Gautam Adani širi svoje medijske ambicije.

AMG Media Networks, Adanijeva jedinica, indirektno je preuzela kontrolu nad oko 29,18% udjela u New Delhi Televiziji tako što je izvršila opcije iz zajma datog osnivačima i promoterima NDTV-a prije više od jedne decenije. Kompanija pokreće i ponudu za kupovinu još 26% udjela u novinskoj organizaciji, saopštio je indijski konglomerat.

Očekuje se da će otvorena ponuda iznositi 61,77 miliona dolara.

Techcrunch podsjeća da je, osnovana prije tri decenije, NDTV jedna od najpopularnijih i najcjenjenijih novinskih organizacija u Indiji i rijetka medijska grupa koja dosljedno kritički gleda na poteze centralne vlade.

Kompanija sa sjedištem u New Delhiju koja upravlja s dva TV kanala i održava veliku prisutnost na webu, saopštila je u utorak da ni firma ni njeni osnivači nijesu obavili nikakav razgovor, dali saglasnost ili sugestije za kupovinu većinskog udjela.

„Bez ikakvih razgovora sa New Delhi Television Limited (NDTV) ili njenim osnivačima-promoterima, Vishvapradhan Commercial Private Limited (VCPL), dostavljeno je obavještenje u kojem se navodi da je (VCPL) iskoristio svoja prava da stekne 99,50% kontrole nad RRPR Holding Private Limited (RRPRH), kompanijom u vlasništvu promotera koja posjeduje 29,18% NDTV-a. Obavještenje VCPL-a zasniva se na ugovoru o zajmu koji je sklopio sa osnivačima NDTV-a Radhikom i Prannoyom Royom 2009-10. U obavještenju se navodi da je VCPL iskoristio svoju opciju za konverziju 19,90,000 varanta u vlasničke dionice RRPRH-a po Rs. 10/- po akciji, i to ukupno Rs. 1,99 miliona dolara je prebačeno na RRPRH”, precizirali su iz NDTV.

Akvizicija dolazi u trenutku kada Adani, najbogatiji čovjek u Aziji, pokušava da zaroni u medijsku imovinu. On se i agresivno takmiči s Mukeshom Ambanijem, predsjednikom naftno-telekomunikacionog giganta Reliance Industries. Ambani posjeduje medijsku imovinu Network18.

„Ova akvizicija je značajna prekretnica na putu ka cilju da AMNL-a utre put medija novog doba na različitim platformama“, rekao je Sanjay Pugalia, izvršni direktor AMG Media Networks.

“AMNL nastoji da osnaži indijske građane, potrošače i one koji su zainteresovani za Indiju, informacijama i znanjem. Sa svojom vodećom pozicijom u informativi i snažnim i raznolikim dosegom u svim žanrovima i geografskim područjima, NDTV je najpogodnija platforma za emitovanje i digitalnu distribuciju ostvarivanja naše vizije. Radujemo se jačanju vođstva NDTV-a u dostavljanju vijesti”, dodao je Pugalia.

Investitor