Gautam Adani
Adani (Foto: YouTube scr)

Bogatstvo mu se prošle godine smanjilo za 80 milijardi dolara, a sada je ponovo najbogatiji čovjek Azije

Podijeli

Gautam Adani je imao dobar početak 2024.

Nakon burne godine, indijski tajkun je upravo vratio svoju nekadašnju poziciju najbogatijeg čovjeka u Aziji, prema Bloombergovom indeksu milijardera. Osnivač velike Adani grupe sada vrijedi 97,6 milijardi dolara, što ga čini 12. najbogatijom osobom na planeti.

Industrijalac koji je sam izgradio bogatstvo (nije ga naslijedio) i koji je napustio fakultet, stekao je više od 13 milijardi dolara neto vrijednosti u posljednja dva dana, što mu je omogućilo da pretekne svog sunarodnnika Mukeša Ambanija kao najvećeg milijardera na kontinentu, prema Bloomgergu. Ambani, predsjednik Reliance Industriesa, trenutno vrijedi 97 milijardi dolara.

Adanijev skok bogatstva — najveći u svijetu ove godine, prema indeksu Bloomberga — dolazi skoro 12 mjeseci nakon što je američki prodavač Hindenburg Research optužio njegov konglomerat za „drsku manipulaciju dionicama i šemu računovodstvenih prevara“.

Kao rezultat provjere koja je uslijedila nakon tih optužbi, Adanijevo bogatstvo, koje je u septembru 2022. vrijedilo više od bogatstva Džefa Bezosa, doživjelo je zapanjujući pad. U jednom trenutku, biznismen je izgubio preko 80 milijardi dolara nakon što je Hindenburg objavio izvještaj u januaru 2023.

Njegova neto vrijednost se donekle oporavila u mjesecima koji su uslijedili. Krajem prošle godine Bloombergov indeks je njegovo bogatstvo procijenio na solidnih 84,3 milijarde dolara, ali je to i dalje bilo preko 40% ispod nivoa iz septembra 2022. godine.

U svojoj istrazi, za koju je Hindenburg rekao da je bilo potrebno dvije godine da se sastavi, američka firma je dovela u pitanje “nevjerovatno visoke vrijednosti” kompanija Adani i rekla da je njihov “znatan dug” stavio cijelu grupu “na nesigurne finansijske osnove”. Short-sellers, inače, zarađuju novac kladeći se da će dionice kompanije pasti.

Adani Group objavila je svoj odgovor-demanti na 400 stranica, nazvavši Hindenburgovu analizu “ništa osim laži”. Ali to nije spriječilo pad na berzi početkom prošle godine, koji je srušio tržišnu vrijednost konglomerata i Adanijevo lično bogatstvo. Tržišni regulator u zemlji takođe je pokrenuo istragu grupe.

Ali dionice Adanija su ove sedmice ojačale nakon što je najviši indijski sud naredio regulatoru da brzo završi istragu i rekao da nijesu potrebne dalje istrage o grupi.

Adani je pozdravio presudu, rekavši da je “istina pobijedila” i da će se njegov “skromni doprinos priči o rastu Indije nastaviti”. Dionice Adani Enterprises, njegove vodeće kompanije, ove sedmice su porasle skoro 7%.

Viđen kao bliski saveznik indijskog premijera Narendre Modija, Adani je povremeno upoređivan s poslovnim magnatima kao što su Džon D. Rokefeler i Kornelijus Vanderbilt, koji su izgradili ogromne monopolske poslove 1800-ih godina tokom američke “zlatne groznice”.

Adani je poslovanje započeo trgovinom dijamantima, prije nego što je 1988. osnovao trgovinu robom, koja je kasnije evoluirala u Adani Enterprises. Sada ima firme u ključnim sektorima, od luka i električne energije do medija.

Prije početka sage sa Hindenburgom, tržišta su bezrezervno navijala za Adanija, kladeći se na njegovu sposobnost da razvije svoj posao u sektorima kojima je dat prioritet za razvoj.

CNN/Investitor