rich people, man, business, businessman, wealth, wealthy

Tri četvrtine mlađih bankara sa Wall Streeta želi da napusti posao

Podijeli

Više od tri četvrtine mlađih bankara na Wall
Streetu želi da napusti posao – uprkos tome što su velike banke povećale plate i ostale kompenzacije do rekordnih nivoa tokom pandemije, pokazalo je novo istraživanje.

Analiza, koju je sproveo UpSlide, pokazala je da je 76% bankarskih analitičara — bankara u prvoj, drugoj i trećoj godini rada — reklo da bi uzeli manje novca za fleksibilnije radno vrijeme i više ravnoteže između posla i privatnog života. Pritom, 86% mlađih bankara je reklo da su morali da uzmu slobodne dane zbog stresa uzrokovanog napornim obavezama.

Njih 33% je reklo da nije u mogućnosti da iskoristi sve dane godišnjeg odmora zbog zahtjevnog rasporeda, dok je 72% ispitanika reklo da se trudi da zadrži svoj hibridni raspored rada zbog brige da će biti primorani da se vraćaju u kancelariju svih pet dana u nedelji.

“To je i dalje zahtjevno, ali bankari-juniori provode mnogo vremena na zadacima koji se ponavljaju”, rekao je Rob Jones, glavni operativni direktor u UpSlideu.

“Juniori žele da banke ozbiljno shvate ograničenja striktnog radnog vremena i minimizuju potrebu za radom vikendom”, dodao je.

New York Post piše da je prošle godine je procurjela prezentacija slajdova koju je sastavilo 13 mlađih analitičara Goldman Sachsa sa detaljnim pritužbama na 100-satnu radnu sedmicu. Neki zaposleni su se žalili na smjene od čak 20 sati koje im ostavljaju malo vremena za jelo, spavanje ili odmor, tvrdeći da je iscrpljivanje štetilo njihovom fizičkom i mentalnom zdravlju.

Žalbe su se odnosile na Goldman Sachs i JPMorgan od kojih se tražilo da obećaju da će zaposliti još ljudi, s tim da se ova druga banka obavezala da će povećati broj zaposlenih za 200. Privatna investiciona kompanija Apollo Global Management navodno je nekim saradnicima ponudila čak 200.000 dolara da ostanu.

Na drugom mjestu, izvršna direktorica Citibanke Džejn Frejzer rekla je zaposlenima da zabranjuje Zoom sastanke petkom, kako bi ih rasteretila.

Investiciona banka Jefferies je čak ponudila svojim mlađim zaposlenima Peloton bicikl kao “hvala” za naporan i dug rad.

Dok su bonusi na Wall Streetu dostigli rekordne visine prošle godine, jer su se finansijski divovi poput Goldman Sachsa i JPMorgana borili sa ogromnim nedostatkom bankara usred porasta poslova, nejasno je hoće li isplate ostati tako visoke i ove godine.

Investitor