zlato, zlatne poluge, gold, gold bars

Nakon najave daljeg rasta kamatnih stopa: Zlato na mjesečnom minimumu

Podijeli

Cijena zlata pada već drugi dan zaredom nakon što je predsjednik Federalnih rezervi Džerom Pauel održao govor na osnovu kojeg se moglo zaključiti da centralni bankari ne planiraju u skorije vrijeme da relaksiraju monetarnu politiku, već planiraju da se protiv inflacije bore visokim kamatnim stopama.

Plemeniti metal se prodavao za najmanje novca u prethodnih 30 dana, a cijena se kreće i ka petom mjesečnom padu, što je prvi takav pad u posljednje četiri godine. Podizanje kamatnih stopa Feda tradicionalno čini zlato manje isplativim investicionim instrumentom, ocjenjuje Bloomberg Adrija i dodaje da i jačanje dolara takođe negativno uticalo na cijenu zlata u američkoj valuti.

Prinos na dvogodišnje obveznice dostigao je najviši nivo od 2007. godine.

Pauel je ponovio da bi na sljedećem sastanku moglo biti usvojeno još jedno “neuobičajeno” povećanje referentne kamatne stope, ali nije išao toliko daleko da takvo povećanje i garantuje. Umjesto toga, on je rekao da će odluka zavisiti od “svih novih podataka i promjena u projekcijama”.

“Ovo je najodsječniji govor predsjednika Feda u skorije vrijeme”, rekao je Džon Fini iz kompanije Guardian Gold Australia iz Sidneja. “Iako na cijenu zlata negativno utiče snaga američkog dolara, volatilnost na američkim tržištima dionica bi mogla da povoljno utiče na zlato jer ga ljudi vide kao sigurnu investiciju.”

Senatorka Elizabet Voren je u nedjelju kritikovala plan Feda za smanjenje stope inflacije, tvrdeći da će takva monetarna politika zemlju gurnuti u recesiju, a da podizanja kamatnih stopa ne mogu da dovedu do stabilizacije cijena.

Cijena zlata je pred otvaranje evropskih tržišta pala za 0,78 odsto na 1.724,17 dolara po unci.