Gautam Adani

Prestigao Francuza: Adani je sada treći najbogatiji čovjek na svijetu

Podijeli

Sa bogatstvom od 137,4 milijarde dolara, najbogatiji Azijac, Gautam Adani, pretekao je Francuza Bernara Arnoa i sada zaostaje samo za Ilonom Maskom i Džefom Bezosom iz SAD-a na Bloombergovoj ljestvici najbogatijih ljudi na svijetu.

Ovo je prvi put da se Azijac probio u top 3 Bloombergovog indeksa milijardera.

Indijski milijarder je prošlog mjeseca pretekao Bila Gejtsa i postao četvrta najbogatija osoba na svijetu, sa tadašnjim neto bogatstvom od 113 milijardi dolara, nadmašivši suosnivača Microsoft Corporation za 230 miliona dolara, prema Bloombergovom indeksu milijardera.

Arno je, s druge strane, francuski poslovni magnat, investitor i kolekcionar umjetnina. On je suosnivač, predsjednik i izvršni direktor LVMH (Louis Vuitton-Moët Hennessy), najveće svjetske kompanije luksuzne robe.

Adani je samo u ovoj godini 2022. uvećao svoje bogatstvo za 60,9 milijardi dolara, pet puta više nego bilo ko drugi. Prvo je pretekao Mukeša Ambanija kao najbogatiji Azijac u februaru, postao centimilijarder u aprilu a potom pretekao i čuvenog Gejtsa.

Adani je uspio da pretekne neke od najbogatijih američkih milijardera poslovnim uspjesima ali i pojačanjem filantropske aktivnosti. Gejts je u julu rekao da prenosi 20 milijardi dolara Fondaciji Bill & Melinda Gates, dok je Voren Bafet već donirao više od 35 milijardi dolara u dobrotvorne svrhe. I Adani je povećao svoja dobrotvorna davanja, obećavši u junu da će donirati 7,7 milijardi dolara za društvene svrhe kako bi obilježio svoj 60. rođendan.

On je posljednjih nekoliko godina širio svoj konglomerat od uglja do luka, upuštajući se u sve djelatnosti, od data centara do cementa, medija i glinice. Grupa sada posjeduje najveću indijsku luku i operatera aerodroma u privatnom sektoru, distributera gradskog gasa i rudnika uglja.

Nedavno je preuzeo i jednu od najuticajnijih televizijskih kompanija u Indiji. Čitaj više

Investitor