Mukeš Ambani, Mukesh

Najbogatiji Azijac odlučio šta će sa bogatstvom od 220 milijardi dolara

Podijeli

Indijski milijarder i najbogatiji Azijac Mukeš Ambani izložio je planove da svoju veliku poslovnu imperiju preda svojoj deci, istovremeno insistirajući da nema namjeru da se povuče u skorije vreme.

Ambani (65) je u ponedjeljak iznio svoj plan nasljedstva, rekavši dioničarima u svom konglomeratu Reliance Industries da su njegovo troje djece “prvi među jednakima” i da ih “na dnevnoj bazi mentorišu viši lideri, uključujući mene”.

Ovaj biznismen u ponedjeljak se popeo na treće mjesto najbogatijih ljudi na svijetu, pretekavši i najbogatijeg Evropljanina, Francuza Bernara Arnoa, na Bloombergovom indeksu milijardera. Čitaj više

Ambani, predsjednik i promoter Reliance Industries, ima ćerku Išu i dva sina, Ananta i Akaša. Prema najnovijoj prijavi kompanije na berzi u Mumbaiju, “grupa promotera” – koja uključuje Ambanijevu ženu i djecu, kao i nekoliko povezanih kompanija – kontroliše skoro 51% ovog konglomerata.

“Naši lideri sljedeće generacije samouvjereno preuzimaju uzde u svim preduzećima”, rekao je drugi najbogatiji čovjek Azije na sastanku.

Kako je postao bogat

Dok je Ambani naslijedio naftni biznis od svog oca prije dvije decenije, posljednjih nekoliko godina posvetio se diversifikaciji poslovanja u tehnologiju, obnovljive izvore energije i maloprodaju.

Pokrenuo je Reliance Jio kao mobilnu mrežu 2016. Od tada je prikupio preko 400 miliona korisnika i pokrenuo streaming servis, optičku širokopojasnu mrežu, aplikaciju za video konferencije i digitalna plaćanja.
Reliance Industries sada vrijedi 17,8 biliona rupija (224 milijarde dolara), na osnovu vrijednosti na berzi.

“Akaš i Iša su preuzeli vodeće uloge u Jio-u i Retail-u. Oni su strastveno uključeni u naše potrošačke poslove od početka. Anant se takođe pridružio našem New Energy poslu s velikim žarom”, rekao je Ambani.

Reliance Retail, koji je pokrenut 2006. godine, najveći je indijski trgovac na malo po prihodu i ima preko 15.000 trgovina širom zemlje. Prodaju sve, od pametnih telefona do namirnica, preko raznih povezanih brendova, uključujući Reliance Fresh, Reliance Digital i Reliance Trends.

Iako je u indijskim medijima bilo mnogo spekulacija o tome ko će naslijediti Ambanijevo carstvo, ovo je prvi put da je dao zvaničnu izjavu o ulogama koje će njegova djeca igrati tokom tranzicije.

Svađa nakon smrti oca

Ambanijev otac, Dhirubhai, umro je 2002. bez testamenta. Njegova smrt izazvala je ogorčenje i svađu između Ambanija i njegovog mlađeg brata Anila, zbog kontrole nad poslovnim carstvom.

Mukesh Ambani je na kraju preuzeo glavnu naftnu i petrohemijsku imovinu kompanije, dok je njegov brat preuzeo novije poslovne poduhvate, uključujući telekomunikacije i digitalne poslove.

Od tada je bogatstvo braće otišlo u potpuno različitim pravcima. Anil, nekada milijarder, više nije dio elitnog kluba, prema Bloomberg indeksu, a njegov stariji brat odigrao je veliku ulogu.

Napravio pometnju na internet tržištu

Mukeš je zapanjio Indiju lansiranjem servisa Jio, nudeći korisnicima šest mjeseci besplatnog interneta velike brzine. Taj potez je pokrenuo brutalni rat cijena, primoravši neke kompanije da u potpunosti napuste tržište, uključujući Anil’s Reliance Communications.

Ambani je u ponedjeljak rekao dioničarima da će Jio uložiti 25 milijardi dolara u uvođenje 5G usluga širom Indije.

“5G ne može ostati ekskluzivna usluga, dostupna samo nekolicini privilegovanih ili samo onima u našim najvećim gradovima. U naredna dva mjeseca pokrenućemo Jio 5G u više ključnih gradova, uključujući metropole Delhi, Mumbai, Kalkutu i Čenaj,” rekao je, ciljajući da se usluge uvedu do hinduističkog festivala u oktobru.

Kompanija također radi s Googleom na razvoju “ultra pristupačnih 5G pametnih telefona za Indiju”, rekao je ranije Ambani. Prošle godine, dvije kompanije su predstavile početni nivo 4G telefona u zemlji.

Od početka poslovanja, Jio – sa svojim super jeftinim internetom – pomogao je stotinama miliona Indijaca da se po prvi put povežu na internet. Kada je Ambani pokrenuo Jio, Indija je imala manje od 350 miliona korisnika interneta. Sada ih ima preko 750 miliona.

“Posvećeni smo tome da Indiju učinimo najvećom ekonomijom na svijetu zasnovanom na podacima, da pobijedimo Kinu i Sjedinjene Države”, rekao je ambiciozno Ambani.

Što se tiče energetike, Ambani je kazao da “Reliance teži da Indija postane svjetski lider u proizvodnji nove energije i kredibilna alternativa Kini” i planira da uloži skoro 10 milijardi dolara u proizvodnju čiste energije.

Ako ste propustili:

Prestigao Francuza: Adani je sada treći najbogatiji čovjek na svijetu