oil platform, nafta, petrol

Cijene nafte oštro pale prošle sedmice

Podijeli

Cijene nafte na svjetskim tržištima prošle sedmice su oštro pale jer centralne banke zapadnih zemalja podižu kamatne stope kako bi suzbile inflaciju, prenose agencije.

Mjere centralnih banaka imaju za cilj usporavanje inflacije i slabljenje potražnje za “crnim zlatom”.

Cijena barela na londonskom tržištu pala je tokom prošle sedmice 7.9 odsto, na 93.02 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 6.7 odsto, na 86.87 dolara.

Pad cijena najviše je posljedica strahovanja trgovaca da će zaoštravanje monetarne politike u zapadnim zemljama izazvati usporavanje rasta ekonomije, a možda i recesiju. A zbog toga se očekuje slabljenje potražnje za naftom.

SAD tehnički već u recesiji

Američka ekonomija tehnički je već u recesiji, a zbog energetske krize recesija prijeti i zemljama Evrope, prenosi Index. Uprkos tome, i američki Fed i Evropska centralna banka primorani su da povećaju kamatne stope kako bi suzbili visoku inflaciju.

“Američki Fed i ECB će po opštoj procjeni značajno podići kamatne stope u septembru, vjerovatno za čak 0.75 postotnog boda, a to tjera investitore u dionice u bijeg. Nafta slijedi trend, barem zasad”, objašnjava Tamas Varga iz kompanije PVM Oil Associates.

Trgovce zabrinjava i lockdown u Kini

Trgovce zabrinjavaju i stroge mjere suzbijanja covida-19 u Kini.

Grad Chengdu u četvrtak je naredio zatvaranje koje je pogodilo niz proizvođača, na primjer Volvo. Novi podaci pokazali su, međutim, da je aktivnost u kineskoj industriji u avgustu pala prvi put u tri mjeseca zbog slabljenja tržišta, nestašice struje i epidemije covida-19.

To, kao i kriza sektora nekretnina, signalizuje nevolje i u trećem kvartalu, nakon pada aktivnosti u razdoblju od aprila do juna u odnosu na početak godine.

“Najnovije naznake slabljenja rasta su pad aktivnosti u kineskoj industriji u avgustu i slabiji rast uslužnog sektora nego što se očekivalo”, rekao je Tamas Varga.