EPCG, Elektroprivreda Crne Gore

EPCG grupa u minusu 50 miliona

Podijeli

Kompanije EPCG grupe su do sada u minusu 50 miliona eura, saznaje Pobjeda. Izvor ove redakcije tvrdi da će, ako ne bude dovoljno kiše do kraja godine, ova grupa završiti u minusu od 200 miliona eura. To je posljedica dijelom rasta berzanskih cijena struje, dijelom nesnalaženja menadžmenta sastavljenog od kadrova DF-a i Demokrata, a dijelom zbog nekontrolisanog zapošljavanja.

Grupa

U grupi su, pored Elektroprivrede, koju vode Milutin Đukanović (DF) i Nikola Rovčanin (Demokrate), Rudnik uglja sa Milanom Lekićem (DF) i Dušanom Janjuševićem (Demokrate), CEDIS sa Vladimirom Čađenovićem (Demokrate) i Rajkom Radoševićem (DF), Zeta Energy, beogradsko preduzeće EPCG i EPCG solar gradnja. Na jučerašnja pitanja Pobjede o poslovnim rezultatima iz EPCG nijesu odgovorili.

Izvor Pobjede iz EPCG tvrdi da vode u dva akumulaciona jezera HE Perućica ima samo za još 15 dana. S obzirom na to da cijena električne energije na tržištima vrtoglavo raste, realna je opasnost da EPCG grupa ostvari ogromne gubitke u ovoj godini.

– Samo ako bude dovoljno kiše u novembru i decembru EPCG se može izvući. U protivnom, kompanijama iz njene grupe prijeti gubitak od 200 miliona eura do kraja godine – istakao je izvor Pobjede.

CEDIS

Izvor naše redakcije upozorio je i da je glavni uzrok gubitaka loše poslovanje CEDIS-a, koji je u vlasništvu EPCG.

– Gubitak CEDIS-a je nevjerovatan i biće veći od 25 miliona eura – tvrdi izvor Pobjede.

Lošije poslovanje, međutim, bilježe sve članice ove poslovne grupe. EPCG je prvu polovinu ove godine završila u plusu od 6,4 miliona eura, što je za 10,6 miliona eura manje nego lani u istom periodu. Kako je kompanija

u prvom kvartalu bila u plusu 33,5 miliona, u drugom kvartalu je napravila minus od 27 miliona, što je uzrokovano uvozom struje, pošto je termoelektrana dva mjeseca bila u remontu. EPCG je u prvoj polovini ove godine imala 244,36 miliona eura prihoda od prodaje struje, a od ostalih prihoda još 1,19 miliona. Ukupni prihodi su bili veći za 42 odsto ili za 73 miliona nego lani. Međutim, troškovi su rasli vrtoglavom brzinom i dostigli 236,3 miliona, što je za 84,5 miliona više nego u prvoj polovini 2021. godine. Od tog novca, na troškove i naknade zarada je otišlo 12,318 miliona, što je 17 odsto više nego prošle godine. Kako su kazali iz menadžmenta, prosječna cijena megavatsata izvezene struje je u prvoj polovini godine porasla 292 posto na 221 sa 56 eura, dok je megavatsat uvezene struje poskupio 245 posto sa 62 na 214 eura u prosjeku. Rudnik uglja je, kako pokazuje finansijski izvještaj te kompanije, u prvoj polovini godine poslovao sa pozitivnim rezultatom od 53,7 hiljada eura, što je rezultat na prošlogodišnjem nivou, kad je kompanija bila u plusu od 55.951 euro.

Solar

Prema informacijama Pobjede, na platnom spisku kompanije EPCG solar gradnja, po svim vrstama ugovora angažovano je 600 radnika. EPCG je tu kompaniju osnovala lani, nakon što je započela u saradnji sa Eko fondom realizaciju projekata Solari 3000+ i Solari 500+. Riječ je o ugradnji fotonaponskih sistema snage do deset kilovati za porodične kuće, odnosno snage do 30 kW za poslovne objekte. Ranije je najavljeno da će ta firma biti ovlašćeni serviser i pružati svu podršku ugradnji fotonaponskih sistema.

EPCG su pitali i koliko je do sada postavljeno solarnih panela i koliko je njih u funkciji i priključeno na mrežu. Prema našim saznanjima, do sada je ugrađeno 50 fotonaponskih sistema, ali CEDIS nije nijedan priključio na mrežu.

Prema saznanjima Pobjede, EPCG je angažovala novu firmu za obezbjeđenje i zaštitu objekata. Aktuelni menadžment EPCG otkazao je posao frmi koja je do sada obavljala te poslove i zapošljavala 70 radnika.

I pored finansijskih problema EPCG grupe, menadžment EPCG je zainteresovan za kupovinu nikšićke željezare i pregovara sa Tosjali grupom oko njene kupovine. Za preuzimanje željezare EPCG je dobila ,,zeleno svjetlo“ od Vlade i odlazećeg premijera Dritana Abazovića. Ranije je iz EPCG najavljeno da im željezara treba da grade solarnu elektranu i najavili su da će zadržati svih 209 radnika.

Abazović je na sjednici Vlade u utorak saopštio da bi Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI) trebalo da što prije pripremi prijedlog mjera uštede električne energije.

Prema njegovim riječima, krajnji je momenat da se napravi ta prijedlog, jer se gomilaju gubici energetskih kompanija. Socijaldemokrate su optužile menadžment EPCG da je ,,potrčao“ da proda višak električne energije, bez da se barem dio toga ugovorom kompenzuje za period kad je Crna Gora u deficitu sa proizvodnjom. Tvrde da smo tako došli u situaciju da isti megavatsat koji smo prodali za 200 eura, kupujemo sada za 500 i više eura.