Twitter

Mask: Apple prijeti da će izbaciti Twitter iz svoje prodavnice aplikacija

Podijeli

Ilon Mask je u ponedjeljak kazao da je Apple “prijetio” da će povući Twitter iz svoje prodavnice iOS aplikacija, što bi mogao biti poražavajuće za kompaniju koju je američki biznismen nedavno kupio za 44 milijarde dolara.

“Apple je zaprijetio da će uskratiti Twitter iz svog App Store-a, ali neće nam reći zašto”, rekao je Mask u jednom od nekoliko tvitova u ponedjeljak, ciljajući na Apple i njegovog izvršnog direktora Tima Kuka, zbog navodnih poteza koji bi mogli potkopati Twitterov posao.

U drugom tvitu, Mask je tvrdio da je Apple među kompanijama koje su gotovo prestale da se oglašavaju na Twitteru.

„Da li mrze slobodu govora u Americi“, rekao je on, očigledno upućujući na njegovu često izjavljivanu želju da ojača svoju ideju slobode govora na platformi.

“Šta se ovdje događa [izvršni direktor Applea, Tim Kuk]?”, dodao je Mask u naknadnom tvitu.

On je kritikovao i Apple-ovu veličinu, tvrdio je da se bavi “cenzurom” i prozvao 30% naknade za transakcije koje Apple naplaćuje ključnim programerima aplikacija kako bi bili navedeni u svojoj trgovini aplikacija.

Tweetstorm naglašava slab odnos između Maska i Applea, koji zajedno s Googleom služe kao glavni čuvari mobilnih aplikacija. Mnogo prije nego što je preuzeo Twitter, izvršni direktor Tesle rekao je da je, kada je automobilska kompanija bila u problemu, razmišljao o prodaji kompanije Appleu, ali da je Kuk odbio da ode na sastanak s njim.

Uklanjanje iz Apple-ove trgovine aplikacija, ili iz Google-ove, bilo bi štetno za Twitterovo poslovanje, koje se, kako ocjenjuje CNN, već bori s gubitkom oglašivača nakon Maskovog preuzimanja i teškog početnog pokušaja da proširi svoje pretplatničke poslove.

Apple nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar na Maskove tvitove. Kompanija je ranije pokazala da je spremna da ukloni aplikacije iz svoje trgovine aplikacija zbog zabrinutosti oko njihove sposobnosti da moderiraju štetni sadržaj ili ako pokušaju zaobići pravila koja Apple ima za kupovinu unutar aplikacija i pretplata.

U januaru 2021, Apple je sa svoje platforme uklonio Parler, aplikaciju popularnu među konzervativcima, uključujući neke pripadnike krajnje desnice, nakon napada na američki Kapitol, zbog zabrinutosti oko sposobnosti platforme da otkrije i ublaži govor mržnje i podsticanje nasilja. Parler je vraćen u Apple-ovu trgovinu aplikacija tri mjeseca kasnije nakon ažuriranja svojih praksi moderiranja sadržaja.

U svojim službenim smjernicama za pregled trgovine aplikacija, Apple navodi različite sigurnosne parametre kojih se aplikacije moraju pridržavati da bi bile uključene u trgovinu, uključujući mogućnost sprječavanja „sadržaja koji je uvredljiv, neosjetljiv, uznemirujući, namijenjen izazivanju gađenja, izuzetno lošeg ukusa ili jednostavno jeziv” kao što su govor mržnje, pornografija i terorizam. “Ako želite šokirati i uvrijediti ljude, AppStore nije pravo mjesto za vašu aplikaciju”, navodi se u smjernicama.

Različite grupe civilnog društva, istraživači i drugi posmatrači industrije izrazili su zabrinutost zbog Twitterove sposobnosti da efikasno moderira štetan sadržaj i održi sigurnost platforme nakon široko rasprostranjenih otpuštanja i masovnih odlazaka zaposlenih u kompaniji.

Mask je tvrdio da želi pojačati “slobodu govora” na platformi i počeo je da vraća neke naloge koji su prethodno bili zabranjeni ili suspendovani zbog višestrukog kršenja pravila Twittera. Sam Mask je podijelio teoriju zavjere i nekoliko drugih kontroverznih tvitova otkako je preuzeo dužnost vlasnika Twittera.

Kontroverzni biznismen nije posustajao nimalo otkako je preuzeo kompaniju. A ono što je možda izgubio u prihodima, tvrdio je da je nadoknadio angažmanom. Čini se da je dio strategije nemilosrdno ciljanje na neprijatelje, bilo na njega lično ili na “slobodu govora”.

Šta kaže Kuk

U intervjuu za CBS ranije ovog mjeseca, Kuk je upitan da li postoje načini na koje bi se Twitter mogao promijeniti koji bi naveli Apple da ga ukloni iz trgovine aplikacija.

„Oni kažu da će nastaviti da moderiraju i tako… računam na njih da to urade. Zato što mislim da niko zaista ne želi govor mržnje na svojoj platformi. Računam na njih da će tako i dalje raditi”, naveo je Kuk.

U tekstu objavljenom u New York Timesu prošle sedmice, bivši šef odjeljenja povjerenja i sigurnosti Twittera, Joel Rot, koji je napustio kompaniju ranije ovog mjeseca, sugerisao je da je Twitter već počeo primati pozive od operatera trgovine aplikacijama nakon Maskovog preuzimanja. Rot je rekao da bi neuspjeh kompanije da se pridržava Google i Appleovih pravila trgovine aplikacija mogao biti “katastrofalan”.

A prošlog vikenda, šef Appleove prodavnice aplikacija, Fil Šiler, izbrisao je svoj Twitter nalog.

Iako je stanje odnosa između Applea i Twittera i dalje nejasno, proizvođač iPhonea je na Twitteru ipak prikazivao oglase za Crni petak još prošlog četvrtka, prema objavama koje je pregledao CNN.

Mnoge kompanije su povukle potrošnju na digitalne oglase posljednjih mjeseci kako je ekonomija opala, a Twitter je vjerovatno uvijek bio samo mali dio Appleovog budžeta za oglašavanje. Uticaj Applea na Twitter, međutim, mogao bi biti mnogo značajniji, posebno ako se Mask počne više oslanjati na prihode od pretplate.

U jednom tvitu u ponedjeljak, Mask je pitao svojih skoro 120 miliona pratilaca da li znaju da „Apple stavlja tajni porez od 30% na sve što kupite preko njihove App Store-a?“ U drugom tvitu objavio je sliku izlaza sa autoputa: jedna traka je išla prema “plati 30%”, druga je pokazivala prema “idi u rat”. Stari auto s oznakom “Ilon” je klizio prema ovom drugom.

banner konkurs ministarstvo kulture i medija