Gautam Adani

Indijski milijarder postao druga najbogatija osoba na svijetu

Podijeli

Predsjednik Adani grupe i najbogatiji Azijac, Indijac Gautam Adani, nadmašio je u petak predsjednika i izvršnog direktora LVMH-a, Francuza Bernara Arnoa i sada je druga najbogatija osoba na svijetu, sa neto bogatstvom od 155,5 milijardi dolara na Forbesovoj listi milijardera u realnom vremenu.

U pitanju je povećanje bogatstva od 5,2 milijarde dolara ili 3,49% u odnosu na dan ranije. Arno, čije je bogatstvo 300 miliona dolara iza Adanijevog od 155,2 milijarde dolara, pao je na 3. mjesto.

Adani je takođe pretekao predsjednika i osnivača Amazona Džefa Bezosa, čije je bogatstvo palo za 2,3 milijarde dolara ili 1,49 odsto na 149,7 milijardi dolara.

Izvršni direktor Tesle Ilon Mask i dalje je najbogatija osoba na svijetu s bogatstvom neto vrijednosti 273,5 milijardi dolara.

Adani posjeduje udjele u šest javnih kompanija koje posluju u sektorima luka, aerodroma, zelene energije, centrima za upravljanje podacima i još mnogim drugim. On je postao najbogatija osoba Azije u februaru ove godine kada je pretekao svog indijskog rivala Mukeša Ambanija, čija trenutna neto vrijednost od 93,4 dolara ga stavlja na 8. mjesto na svjetskoj rang listi.

Dionice Adaninog konglomerata Adani Enterprises rastu i krajem prošle sedmice su dostigle najviši nivo od 3.749,15 rupija (46 dolara) po dionici, što je više nego duplo više nego prije godinu dana.

Dionice njegovog Adani Power-a su tri puta porasle u protekloj godini na 398,4 rupija (4,9 dolara), kao odgovor na rastuću globalnu potražnju za električnom energijom. Firma za obnovljivu energiju Adani Green Energy takođe je zabilježila skoro udvostručenje udjela u prošloj godini na 2.343,05 rupija (29,2 dolara).

Adanijev apetit za širenjem poslovanja inspirisao ga je na hrabre poteze i ulaske u nove segmente poslovanja. Grupa pokušava da završi preuzimanje indijskog ogranka švajcarskog proizvođača cementa Holcim Group, vrijednog 10,5 milijardi dolara. U ovom poslu Adani Group će steći dionice u dvije kotirane cementne kompanije – 63,11% udjela u Ambuja Cementu i 54,53% udjela u ACC-u. Ove transakcije, za koje su otvorene ponude zaključene prošle sedmice, učinile bi Adani drugim najvećim proizvođačem cementa u Indiji.

Prošlog mjeseca, Adanijeva medijska jedinica pokrenula je neprijateljsku ponudu za kupovinu televizije New Delhi (NDTV), emitera za kojeg se smatra da je anti-vladin, jedini u zemlji. AMG Media Networks (AMNL) iz Adani grupe kupio je Vishvapradhan Commercial za 1,14 milijardi rupija (14,3 miliona eura), stičući 29,2% udjela u NDTV-u.

Obnovljiva energija je još jedna velika Adanijeva igra: Njegova komunalna kompanija Adani New Industries objavila je da će uložiti više od 50 milijardi dolara u razvoj zelene energije u narednih 10 godina.