Dajmon o tome kako vlada može riješiti problem inflacije: “Ne može”

Podijeli

Kako se inflacija može riješiti?

Američke Federalne rezerve imaju jedan veliki adut: povećanje kamatnih stopa. A centralna banka je povećala stope za tri četvrtine poena treći put zaredom ove sedmice. Ali prethodna povećanja još nijesu dale željene rezultate.

U avgustu je godišnja stopa inflacije dostigla 8,3%, prema Indeksu potrošačkih cijena objavljenom prošle sedmice. Promjene u procentima u odnosu na mjesec u ukupnoj stopi inflacije CPI niže su nego ranije u 2022. godini, ali mnogi stručnjaci se pitaju da li je to dovoljno – pogotovo jer cijene osnovnih troškova kao što su hrana i smještaj i dalje rastu.

Džejmi Dajmon, šef jedne od najvećih investicionih banaka na svijetu, od ima drugu ideju.

Svjedočio je u četvrtak pred Kongresom s drugim izvršnim direktorima Wall Streeta, a postavio je tipično folk pitanja od senatora Džobs Kenedija.

„Ne želim da se hvalim skupim mestima na kojima sam bio, ali preksinoć sam otišao u prodavnicu. Inflacija guši američki narod kao ribu”, rekao je Kenedi u četvrtak tokom saslušanja u senatskom odboru sa izvršnim direktorima sedam najvećih američkih banaka.

Kenedijev komentar izazvao je smijeh u prostoriji, ali je istina – cijene namirnica su napravile nepovratni trošak za većinu američkih potrošača. Avgustovski indeks hrane koji računa Biro za statistiku rada, a koji prati promjene cijena široke korpe namirnica, skočio je 13,5% u posljednjih 12 mjeseci. To je najveći godišnji porast od 1979.

„Sada znamo šta naše Federalne rezerve rade na monetarnoj strani, ali želim da vas pitam šta mislite da bismo trebali da uradimo – mislimo da bi federalna vlada – trebalo da uradi na fiskalnoj strani?“, pitao je Kenedi paneliste.

“Mislim da bi malo manje fiskalne potrošnje bilo dobro”, odgovorio je Dajmon, napominjući da su SAD potrošile 30% BDP-a u posljednje dvije godine – potez koji je nazvao “bukvalno bez presedana”.

Na pitanje Kenedija da li vlada treba da se makne sa leđa američkog naroda u smislu regulative, Dajmon se saglasii.

„Mislim da bi to bilo od pomoći, posebno za mala preduzeća“, rekao je Dimon. “Ne želim sjediti ovdje i žaliti se na velike kompanije, ali pozivam sve da izvedu 10 malih preduzeća na ručak i pitaju ih kako je bilo živjeti po saveznim, državnim i lokalnim propisima.”

Dajmon je takođe napomenuo i da bi savezna vlada takođe trebalo da razmotriti aktivnosti oko nastavka poboljšanja strane ponude: oporezivanje, regulacija imigracije, zdravstvena zaštita i infrastruktura.

„Ako ste uradili neke od tih stvari, pomoći ćete da se ekonomija razvije kroz njenu inflaciju“, rekao je.

Umjesto čistog smanjenja poreza, Dajmon je napomenuo da oporezivanje treba kalibrirati kako bi se stvorio veći rast.