Izgubili tender za auto-put, ali ne odustaju: Američki Bechtel želi da gradi u Crnoj Gori

Podijeli

Predstavnici američke kompanije Bechtel izrazili su interesovanje za projekte u Crnoj Gori, saopšteno je iz kabineta predsjednika Vlade u tehničkom mandaru Dritana Azabovića.

Kako je saopšteno, Abazović se u Njujorku sastao sa predstavnicima ove kompanije, Stjuartom Džonsom predsjednikom za regionalne i korporativne poslove Bechtel Global Corporation i Endrjuom Patersonom menadžerom za kapitalne razvojne projekte Bechtel Infrastructure.

Bechtel je poznat crnogorskoj javnosti iz tendera za gradnju prioritetne dionice auto-puta Bar-Boljare od Smokovca do Mateševa. Tada su nastupali u konzorcijumu s turskom Enkom, ali je njihova ponuda izgubila od konkurenta – kineskog CRBC-a koji je posao gradnje 41 kilometra umjesto 4 završio za više od 7 godina.

Kineski ponuđač je na tenderu ponudio 809 miliona eura, dok je američko-turski konzorcijum za isti posao tražio 1,2 milijarde eura. Čitaj više

Zainteresovani za zaobraćaj i energetiku

Abazović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, upoznao sagovornike sa planovima u oblasti ulaganja u razvojne projekte posebno u oblasti infrastrukture i energetike.

“Naše ambicije su da sa pouzdanim partnerima krenemo u intenzivniji infrasturkturni razvoj”, kazao je on.

Predstavnici kompanije Bechtel su informisali premijera o projektima koje realizuju u regionu i izrazili interesovanje za saradnju sa Crnom Gorom na planu infrastrukturnog razvoja, posebno u oblastima saobraćaja i energetike.

“Želimo da sarađujemo sa Crnom Gorom na obostrano zadovoljstvo i u interesu daljeg razvoja vaše zemlje”, kazali su iz Bechtela-a.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja o nastavku izgradnje autoputa i ocijenjeno da ovaj projekat za Crnu Goru nije samo put već ekonomski koridor, te da što prije treba pristupiti nastavku realizacije preostalih dionica.

Nastavak razgovora zakazan je za oktobar u Podgorici kada će se predstavnici Vlade Crne Gore sastati sa predstavnicima komapnije Bechtel kako bi detaljnije razmotrili modele potencijalne