Ryanair

Lete i u Crnoj Gori: Ryanair najavio podizanje cijena avio-karata

Podijeli

Niskobudžetna avio-kompanija Ryanair planira da podigne cijene kako gorivo postaje sve skuplje, rekao je za dpa čelnik njemačkog poslovanja ove kompanije sa sjedištem u Irskoj.

“Prosječna cijena karte za Ryanair vjerovatno će porasti sa 40 na 50 eura za pet godina”, rekao je Andreas Gruber.

Avio-kompanija pokušava da smanji uticaj rasta cijena nafte terminskim ugovorima koji fiksiraju cijene i kupovinom jeftinog parafina za svoje dionice, ali ne može u potpunosti ublažiti rast cijena goriva, rekao je Gruber, koji je i šef podružnice Ryanair-a Laudamotion.

Avio-kompanija, koja posluje i u Crnoj Gori, sebe vidi u prednosti u odnosu na skuplje rivale u teškim ekonomskim vremenima.

“U recesiji će više ljudi obraćati pažnju na cijenu karata”, rekao je Gruber.

Ryanair nije sam u podizanju cijena: Njemačka Lufthansa je, na primjer, najavila više cijene za ostatak godine.

Čini se da je Ryanair prebrodio period pada broja putnika tokom pandemije koronavirusa, ocjenjuje agencija dpa i dodaje da se očekuje da će u tekućoj finansijskoj godini (od aprila 2022. do marta 2023.) Ryanair prevesti 166 miliona putnika u Evropi, što je znatno iznad nivoa prije izbijanja pandemije.

U narednoj finansijskoj godini broj putnika bi trebalo da poraste na 185 miliona, rekao je Gruber.

Da će karte ove ali i ostalih niskobudžetnih avio-prevoznika samo rasti, najavio je nedavno i šef Ryanaira, Majkl O’Liri. Čitaj više

Ako ste propustili:

Šef Ryanair-a: Era letova od 10 eura je završena