Karl Ajkan

“Najgore tek dolazi”: Čuveni investitor podsjeća na pad Rimskog carstva

Podijeli

Najgore tek dolazi.

Ovo su riječi Karla Ajkana, predsjednika kompanije Icahn Enterprises i jednog od legendi Wall Streeet-a.

Ajkan je, kako piše Bonitet, stekao ime 1980-ih, kupujući manje atraktivne kompanije i agresivno se zalažući za promjene kako bi se poboljšala vrijednost akcionara imenovanjem članova odbora, prodajom imovine ili otpuštanjem zaposlenih.

Odštampali previše novca

Ove godine Ajkan je više puta upozoravao da su američka ekonomija i berza u problemima.

Investitor tvrdi da su Federalne rezerve podigle cijene imovine na neodrživ nivo usred pandemije koristeći skoro nulte kamatne stope i kvantitativno ublažavanje – politiku u kojoj centralne banke kupuju hipotekarne hartije od vrijednosti i državne obveznice u nadi da će podstaći kreditiranje i investicije.

„Odštampali smo previše novca i samo smo mislili da se zabava nikada neće završiti“, rekao je on za Market Watch, dodajući da sa promjenom stavova Fed-a i podizanjem stopa u borbi protiv inflacije sada vjeruje da je „zabava gotova“.

Najgore dolazi i pad Rimskog carstva

„Inflacija je strašna stvar. Ne možete to izliječiti“, rekao je Ajkan, napominjući da je rastuća inflacija jedan od ključnih faktora koji su srušili Rimsko carstvo.

Rim je doživio hiperinflaciju nakon što je niz careva smanjilo sadržaj srebra u svojoj valuti, dinaru. Situacija se tada dramatično pogoršala nakon što je car Dioklecijan uveo kontrolu cijena i novi novčić nazvan argenteus, čija je vrijednost bila jednaka 50 dinara.

Rezultat neodržive politike rimskih careva bila je stopa inflacije od 15.000% između 200. i 300. godine nove ere, prema procjenama nekih istoričara, piše Fortune.

Ali uprkos Ajkanovom strahu od inflacije, investitor je rekao da je uspio da nadmaši svoje kolege tako što je zaštitio svoj portfelj tokom pada tržišta.

Neto vrijednost imovine kompanije Icahn Enterprises skočila je 30% ili 1,5 milijardi dolara u prvih šest mjeseci 2022.