Prodavnica, supermarket, food, hrana, shopping cart

Najveći supermarket: Ljudi paze na svaki cent kako bi spojili kraj s krajem

Podijeli

Najveći lanac supermarketa u Velikoj Britaniji Tesco saopštio je da kupci traže svaki načine da uštede novac, uključujući prelazak s brendiranih proizvoda i smanjenje prehrane van kuće.

Tesco je prethodno objavio pad profita i upozorio da će dobit za cijelu godinu biti na donjem kraju planova. Ipak je najavio dalje povećanje plata za britanske radnike.

BBC podsjeća da troškovi života u Britaniji rastu najvećom brzinom u skoro 40 godina, vođeni sve većim troškovima hrane i energije. To troši kućne budžete, a cijene rastu brže od plata.

Tesco je rekao da potrošači već troše manje jer su se kupovne navike normalizovale nakon pandemije, ali sada još više smanjuju zbog inflacije.

Maloprodajni gigant rekao je da je operativni profit u njegovom maloprodajnom odjelu pao 10% u šest mjeseci do kraja avgusta. Međutim, prodaja u cijeloj grupi, isključujući poslovanje s gorivom, porasla je više od 3%.

Prodavac sada očekuje godišnju osnovnu maloprodajnu zaradu između 2,4 milijarde funti i 2,5 milijardi funti, što je na donjem kraju prethodnih planova.

Šef Tesco-a Ken Marfi rekao je da kupci pokušavaju da “uštede novac, bilo da prelaze sa brendiranih proizvoda, između kategorija ili smanjuju potrošnju u restoranima”.

“Dok gledamo u drugu polovinu godine, inflacija ostaje značajna i prerano je predviđati kako će se kupci dalje prilagođavati tekućim promjenama na tržištu”, dodao je.

“Znamo da se naši kupci suočavaju s teškim vremenima i paze na svaki peni kako bi sastavili kraj s krajem.”

Konkurentnije je nego ikad u trgovinama. I u toku je ogromna promjena u kupovnim navikama. Tesco kaže da kupci prelaze sa brendiranih na jeftinije proizvode vlastite etikete, češće odlaze u kupovinu i stavljaju manje artikala u svoje korpe, a kupuju i više smrznute hrane.

Kao i drugi supermarketi, Tesco takođe mora apsorbovati određena povećanja cijena kako bi zaštitio kupce i spriječio ih da kupuju kod konkurencije. A to pogađa profit u maloprodaji, kao i povratak normalnijim kupovnim navikama nakon pandemije.

Za sve trgovce na malo, predstoji mnogo neizvjesnosti. Ali Tesco, uz pomoć svojih ogromnih kapaciteta, izgleda u dobroj poziciji da se izbori sa krizom troškova života.

‘Očigledno nije imun’

Tesco se suočava sa sve većom konkurencijom diskontera kao što je njemački Aldi, koji je u septembru prvi put postao četvrti po veličini supermarket u Velikoj Britaniji.

U svom saopštenju, Tesco je rekao da će zadržati cijene za više od 1.000 svakodnevnih proizvoda do sljedeće godine kako bi pomogao potrošačima da se nose sa rastućim troškovima.

Takođe je najavio da će njeno osoblje u Velikoj Britaniji dobiti još jedno povećanje plata, drugo ove godine .

Rivalski lanci Morrisons, Sainsbury’s i Asda takođersu ove godine povećali plate svojim radnicima u trgovinama, dok se britanski supermarketi bore za osoblje, usred sve veće konkurencije u tom sektoru.

Mat Bricman, analitičar kapitala u Hargreaves Lansdownu, rekao je da je Tesco bio pod pritiskom konkurencije jer su kupci osjetili inflaciju.

“Supermarketima nije strano suočavanje s pritiscima troškova života, već nekoliko godina postoji sveopšti rat cijena u industriji,” rekao je.

„Među većim igračima, Tesco je nedvojbeno bio jedan od istaknutih igrača u borbi protiv jeftinih kompanija, kao što su Aldi i Lidl, ali pritisci na potrošnju potrošača mogu rasti samo toliko dugo prije nego što nešto mora dati.”