milojko spajić, bechtel, jadransko jonski autoput

Spajić: Amerikanci i dalje zainteresovani za gradnju Jadransko-jonskog auto-puta kroz CG

Podijeli

Kompanije Bechtel i Enka i dalje su zainteresovane za gradnju Jadransko-jonskog auto-puta, saopštio je predsjendik pokreta Evropa sad i bivši ministar finansija Milojko Spajić.

“183 km Jadransko-Jonskog autoputa, dionica Podgorica – Čapljina, koji nam skraćuje putovanje za Njemačku, Italiju itd., može biti izgrađen za isto vrijeme kao i 41 km auto-puta do Kolašina”, napisao je Spajić na svom Tivteru.

Kako je naveo, direktori kompanija Bechtel i Enka su na odvojenim sastancima potvrdili da su i dalje zainteresovani za ovu investiciju.

“Bez autoputeva nema ni diversifikacije turizma/od turizma – kao što su proizvodni i prerađivački pogoni za koje je potrebno uključivanje u lance nabavke (supply chains), i saobraćajno povezivanje sa velikim tržištima kao što su EU i Turska”, zaključio je Spajić.

Podsjetimo, Spajić je i ranije, dok je bio ministar finansija, više puta najavljivao saradnju sa američkom kompanijom Bechtel.

Tako je u decembru prošle godine najavio zainteresovanost ove kompanije za gradnju Jadransko-jonskog autoputa.

Izgradnja ove saobraćajnice jedan je od strateških projekata Vlade Crne Gore, naveo je tada Spajić i najavio potpisivanje Memoranduma o razumijevanju strateškog partnerstva sa američkom kompanijom Bechtel.

Nakon sastanka sa generalnim menadžerom ove kompanije Endrjuom Petersonom kazao je da će realizacija ovog projekta biti prva investicija koju će Crna Gora realizovati sa američkom kompanijom.

“Investicija je vrijedna preko milijardu eura, a očekuje se da realizacija ovog projekta počne već krajem sledeće godine”, najavio je tada Spajić, podsjeća eKapija.

Sa predstavnicima američke kompanije i Vlade SAD sastao se i u januaru ove godine, međutim, nakon toga došlo je do smjene Vlade.

I premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović nedavno se, tokom boravka u Sjedinjenim Američkim Državama, sastao sa Stjuartom Džonsom predsjednikom za regionalne i korporativne poslove Bechtel Global Corporation i Endrjuom Patersonom menadžerom za kapitalne razvojne projekte Bechtel Infrastructure.

Tada je ponovljeno da je ova kompanija zainteresovana za projekte u Crnoj Gori.