Stjepan Udovičić, Crnogorski Telekom

Udovičić: Crnogorski Telekom će pomoći digitalnu transformaciju

Podijeli

Izvršni direktor Crnogorskog Telekoma Stjepan Udovičić kazao je da će ta kompanija pomoći da se ubrzaju procesi digitalne transformacije i dodao da se nada da će digitalizacija i pojednostavljenje poslovanja biti prepoznato u crnogorskoj poslovnoj zajednici.

On je, kako je saopšteno, primio delegaciju Privredne komore Crne Gore (PKCG) sa predsjednicom Ninom Drakić na čelu, i naveo da će digitalizacija doprinijeti privlačenju stranih investitora koji budu željeli da započnu posao u Crnoj Gori.

Crnogorski Telekom je, kako su dodali iz PKCG, laureat Nagrade krovne poslovne asocijacije za inovativnost, a zavrijedio je prestižno priznanje razvojem platforme eTrust, web portala za lako i sigurno digitalno potpisivanje, pečatiranje, verifikovanje i vremensko pečatiranje dokumenata koji je namijenjen građanima i preduzećima.

Iz PKCG je saopšteno da usluga omogućava pristup sa mobilnog telefona, tableta ili računara, bilo kad i bilo gdje. Dovoljna je internet konekcija, nalog na eTrust portalu i mobilna aplikacija eTrust autentifikator.

Iz Telekoma su kazali da, osloboditi se papirologije i imati zakonski validnu elektronsku dokumentaciju, nikada nije bilo jednostavnije nego sada, uz njihove servise bazirane na uslugama povjerenja, čiji su registrovani i kvalifikovani pružalac u skladu sa Zakonom o elektronskoj identifikaciji i elektronskom potpisu.

Ove usluge, kako su dodali, omogućavaju visok nivo pouzdanosti elektronske razmjene i obrade podataka. Bazirane su na postupcima koji garantuju sigurnost podataka i povjerljivost u digitalnom svijetu i imaju vrijednost dokaza.

Udovičić je zahvalio na nagradi i dodao da u slučaju digitalizacije Crna Gora ima prednost što je mala država.

“Prednost male zemlje je velika jer se stvari mogu vrlo brzo promijeniti i vidjeti ogromni rezultati. Crnogorski Telekom će pomoći da se ubrzaju procesi digitalne transformacije. Digitalno je brže i sigurnije i drago nam je što smo u središtu tog procesa zajedno sa vama”, rekao je Udovičić.

Čestitavši Udovičiću na vrijednoj nagradi, Drakić je kazala da očekuje i da će Privredna komora koristiti eTrust prilikom jedne od predstojećih faza digitalizacije svog poslovanja.

“Nadam se da ćemo kao institucija koja zastupa cjelokupnu crnogorsku privredu dati podstrek poslovnoj zajednici i motivaciju da ide ka digitalnoj transformaciji”, navela je Drakić.

Tokom otvorenog razgovora bilo je riječi o potrebi unapređenja ambijenta za razvoj sektora informacionih i komunikacionih tehnologija, sa naglaskom na zakonodavni i obrazovni okvir.

Sagovornici su saglasni da je neophodno graditi kadrove za oblasti privrede koje ostvaruju najviše dodate vrijednosti, te da tržište rada treba pripremiti za ulazak Crne Gore u Evropsku uniju.

Drakić je istakla da je Privredna komora na raspolaganju Crnogorskom Telekomu za sve inicijative koje mogu unaprijediti poslovni ambijent, a naročito zakonodavni okvir.

“Želim da radimo sa partnerima kakva je Privredna komora na razvoju dobre klime, naročito za mlade i na promovisanju pravih vrednosti. Na tom putu potrudićemo se da budemo jako inkluzivni za sve ideje koje budu na stolu i bićemo slobodni da vas kontaktiramo za inicijative koje mogu tome doprinijeti”, rekao je Udovičić.

U razgovorima su učestvovali potpredsjednik Privredne komore Nikola Vujović, sekretarka Odbora udruženja ICT Nada Rakočević, tehnički direktor Crnogorskog Telekoma Jovan Ćetković, direktor Sektora za razvoj servisa i digitalnu transformaciju Dušan Banović i direktor komercijalnog sektora Predrag Perković.