Džef Bezos

Pripremite se za krizu: Džef Bezos je posljednji koji je upozorio na ekonomski pad

Podijeli

Osnivač Amazona Džef Bezos postao je posljednji korporativni vođa koji je upozorio na stanje u privredi, upozoravajući da nas očekuju teža vremena.

U tvitu objavljenom u utorak naveče, bivši predsjednik i izvršni direktor giganta online maloprodaje ponovio je komentare koje je izvršni direktor Goldman Sachsa David Solomon dao za CNBC ranije tog dana.

“Da, trendovu u ekonomiji govore da se treba spremiti za teške dane”, rekao je Bezos u komentaru i priloženom snimku Solomonovog intervjua.

Solomon, šef finansijskog giganta na Wall Streetu, rekao je da je vrijeme da i korporativni lideri i investitori shvate rizike koji se povećavaju i da se pripreme u skladu s tim.

On se oglasio nakon što je njegova firma objavila kvartalne rezultate zarade koji su nadmašili procjene Wall Streeta. Ipak, rekao je da bi recesija mogla da se nazire jer se privreda suočava sa uporno visokom inflacijom i politikom Federalnih rezervi koje pokušavaju da snize cijene nizom agresivnih povećanja kamatnih stopa l.

“Mislim da je na horizontu više volatilnosti”, rekao je Solomon. “Sada, to sa sigurnošću ne znači da imamo zaista težak ekonomski scenario. Ali što se tiče distribucije ishoda, postoje dobre šanse da imamo recesiju u Sjedinjenim Državama.”

Zvaničnici Fed-a takođe upozoravaju da je moguća recesija kao rezultat pooštravanja monetarne politike, iako se nadaju da će izbjeći pad. Kreatori politike u septembru su procijenili da će bruto domaći proizvod SAD-a porasti za samo 0,2% u 2022. i da će se vratiti u 2023. godini, ali na samo 1,2%. BDP se smanjio i u prvom i u drugom kvartalu ove godine, ispunjavajući uobičajenu definiciju recesije.

U posljednje vrijeme bilo je različitih signala od strane korporativnih lidera.

Generalni direktor JPMorgan Chasea, Džejmi Dajmon, upozoravao je na predstojeće nevolje, rekavši nedavno da je situacija “veoma, vrlo ozbiljna” i da bi SAD mogle pasti u recesiju u narednih šest mjeseci.

Međutim, izvršni direktor Bank of America Brajan Mojnihan rekao je za CNBC da podaci o kreditnim karticama i povezane informacije pokazuju da se potrošnja potrošača zadržala.

“U trenutnom okruženju, potrošač je prilično dobar i jak”, rekao je on za “Closing Bell”.

Mojnihan je priznao da bi napori Fed-a mogli usporiti ekonomiju, ali je napomenuo da “potrošači spašavaju stvari”.