Beijing, china, kina, peking

Najbogatiji Kinezi za dan izgubili 13 milijardi dolara

Podijeli

Grupa od 13 najbogatijih kineskih tajkuna sa Bloombergove liste milijardera izgubilo je 12,7 milijardi dolara svog bogatstva, nakon što je konsolidacija vlasti predsjednika Sija Đinpinga izazvala strahove o izgledima za oporavak kineske ekonomije.

Si je u javnim nastupima pokazao priličan pesimizam kada je u pitanju dalji trend u kineskoj privredi.

Osnivač i izvršni direktor Tencenta, Pony Ma, bio je najveći gubitnik na tržištu, jer je njegova neto vrijednost pala za 2,5 milijardi dolara na 24 milijarde dolara, prema Bloombergu. Maovi gubici su uglavnom uzrokovani gubitkom cijene dionica Tencenta koji kotira u Hong Kongu a koji je u ponedjeljak završio 11% niže na 207 hongkonških dolara, ili 26,4 dolara.

Maove kolege tehnološki tajkuni takođe su bili teško pogođeni padom cijena dionica u ponedjeljak. Osnivač Alibabe Džek Ma izgubio je 1,2 milijarde dolara, čime je njegova neto vrijednost smanjena na 29 milijardi dolara, dok je Ričard Liu iz JD.com zabilježio pad pobagstva za 1,3 milijarde dolara na 9 milijardi dolara, prema Bloombergu.

Akcije Alibabe pale su 13% na Nasdaq-u i 11% u Hong Kongu. Nasdaq i JD.com na berzi u Hong Kongu pali su 13% na obje berze.

Najbogatija osoba u Kini — milijarder koji se obogatio zahvaljujući flaširanoj vodi – Žong Šanžan, ujedno predsjednik kompanije Nongfu Spring na berzi u Hong Kongu i glavni dioničar šangajske farmaceutske industrije, Wantai — takođe je doživio pad i to od 2,1 milijarde dolara na 60 milijardi dolara, nakon pada njegovih dionica.

Cijene dionica kineskih kompanija pod pritiskom su od 2021. godine, zbog sporadičnih anti-kovid zatvaranja i regulatornih mjera Pekinga za “zajednički prosperitet” – koncept da bogati moraju podijeliti svoje bogatstvo sa siromašnima kako bi stvorili ravnopravnije društvo.

Milijarderi su sada pod dodatnim pritiskom, nakon što je Si u nedjelju osigurao treći mandat na mjestu šefa Komunističke partije i popunio svoj glavni tim rukovodstva lojalistima. To bi moglo signalizirati čvršći nadzor nad drugom po veličini svjetskom ekonomijom, kažu analitičari.

“Investitori su zabrinuti da će predsjednik Kine sada imati jaču riječ u usmjeravanju politike, s novim timom najvišeg rukovodstva okruženim njegovim lojalistima”, napisao je Jeap Jun Rong, tržišni strateg u IG-u, platformi za online trgovanje.

“Ovo sugeriše da možda očekujemo više statusa quo u ekonomskim politikama, što znači dalje učvršćivanje kineskog stava o nultom Covid-u i daljnje korake prema agendi ‘zajedničkog prosperiteta'”, dodao je.

Hongkonški referentni indeks Hang Seng bio je 0,9% viši na 15.313,22 u podne u utorak. Shanghai Composite Index je istovremeno porastao za 0,8% na 2.999,55.