Kina dobila novog milijardera

Podijeli

Kina, drugi najveći dom svjetskih milijardera, dobila je novog bogataša čije je bogatstvo probilo granicu od jedne milijarder dolara.

Novi kineski milijarder dolazi iz kozmetičke industrije. Dionice Proya Cosmeticsa kojima se trguje na šangajskoj berzi krajem januara zatvorene na rekordno visokom nivou, što je pomoglo da se njen predsjednik, Hou Juncheng, lansira u red najbogatijih ljudi na svijetu. Proyina dionica je rekordnu sedmicu završila na nivou od 108,94 juana, dižući lično bogatstvo Junchenga na 7,9 milijardi juana ili 1,2 milijarde dolara.

Listirani tek u novembru 2017, prihodi i neto dobit Proye u prva tri kvartala 2019. bili su 2,1 milijarde juana odnosno 240 miliona yuana, ili 306 miliona i 35 miliona dolara više nego godinu ranije. Najviše prihoda ostvarno je od Proyinig kozmetičkih brendova veoma popularnih među mladim ženama u dobi od 18 do 24 godine u kineskim gradovima trećeg i četvrtog nivoa po nivou razvijenosti.

Juncheng (56) osnovao je Proyu 2006. godine u provinciji Zhejiang. Devedesetih godina prošlog vijeka je distribuirao domaće kozmetičke marke uključujući „Yue-Sai“, čime je postavio temelje za prodaju proizvoda vlastitog brenda.

Proya je prošle godine u Kini osnovala zajedničku kompaniju s španskom firmom za njegu kože „Singuladerm“ a iste godine je potpisala i ugovor o prodaji italijanske marke šminke “Wycon”. Kina je uspjela da dobije nove milijardere uprkos usporenju ekonomskog rasta i trgovinskom ratu s SAD.

Ostali kineski milijarderi čije se bogatstvo veže za kozmetičku industriju uključuju Zhao Yana, predsjednika Biotehnologije Bloomage, i Sun Huaiqing te predsjednika biotehnologije Guangdong Marubi.

Više o novim kineskim milijarderima čitajte u posebnoj priči Investitora:

Kina je dobila 60 novih milijardera tokom trgovinskog rata s Vašingtonom

Comments are closed.