energija, energy, power, wind turbine, vjetrenjače, vjetropark

Velika Britanija: Vjetar u 2022. proizveo rekordnu količinu električne energije

Podijeli

Velika Britanija je 2022. proizvela rekordnu količinu električne energije na vjetar, objabila je Nacionalna mreža.

Više električne energije proizašlo je iz obnovljivih i nuklearnih izvora energije nego iz fosilnih goriva, gasa i uglja, što je drugo po veličini nakon 2020. godine.

Zamjena fosilnih goriva zelenom energijom je ključni način da se svijet uhvati u koštac s uticajima klimatskih promjena, javlja BBC i dodaje da su i izvori poput vjetra i sunca takođe znatno jeftiniji i dugoročno bi trebalo da dovedu do jeftinijih računa.

Naučnici, vlade i UN kažu da je prelazak na obnovljive izvore energije ključan jer se posljedice globalnog zatopljenja već osjećaju, uključujući i Veliku Britaniju, koja je prošle godine zabilježila najtopliju godinu od kada se mjere temperature.

Gas je ostao jedini najznačajniji izvor električne energije prošle godine, rekao je Nacionalni operator mrežnog elektroenergetskog sistema (ESO), ali električna energija iz vjetroturbina nastavila je da dobija na važnosti.

Ukupno 48,5% električne energije dolazi iz obnovljivih izvora i nuklearne energije, u poređenju sa 40% iz elektrana na gas i ugalj.

Samo jednog dana u novembru, više od 70% električne energije proizvedeno je vjetrom, ili oko 20 GW. To je dovoljno snage za grijanje oko 1.700 domova tokom godine.

Taj rekord je ponovo oboren 30. decembra kada su vjetroturbine proizvele 20,918 GW.

Za pet mjeseci u godini (februar, maj, oktobar, novembar i decembar) više od polovine električne energije dolazilo je iz takozvanih izvora električne energije bez ugljenika, obnovljivih i nuklearnih.

A upotreba uglja – fosilnog goriva koje najviše zagađuje – nastavila je da opada. U 2022. godini proizvela je samo 1,5% električne energije u odnosu na 2012. kada je iznosila 43%.

Kako Velika Britanija gradi više kapaciteta za obnovljivu energiju, uključujući vjetroturbine i solarne farme, sve više njene električne energije će dolaziti iz ovih zelenih izvora.

“Velika Britanija ima dobre rezultate sa vjetroelektranama na moru. Mi smo popriličan gigant u svijetu vjetroelektrana na moru i naša industrija je vrlo atraktivna”, rekao je za BBC News Jess Ralston, šef odjeljenja za energetiku i klimu.

Ali ona kaže da je Velika Britanija propustila neke šanse. Efektivna zabrana vjetra na kopnu od 2015. ograničila je kapacitet zemlje za brže povećanje snage iz tog izvora.

“Našoj staromodnoj energetskoj mreži hitno su potrebna ulaganja kako bi se maksimizovala mogućnost koju vjetar i solarna energija nude da nastavimo s smanjivanjem računa”, rekla je ona.

Premijer Rishi Sunak složio se u decembru da ublaži ograničenja koja su efikasno spriječila vjetroturbine na kopnu. Ali vlada je obećala i nova ulaganja u neka fosilna goriva, napominje BBC.

Prošle godine Vlada u Londonu je odobrila prvi novi rudnik uglja u Velikoj Britaniji u 30 godina, uprkos zabrinutosti zbog njegovih klimatskih uticaja. Takođe je otvoren novi krug licenciranja za kompanije koje istražuju naftu i gas u Sjevernom moru.

Na snabdijevanje energijom i cijene značajno je uticao ruski rat u Ukrajini 2022. godine, koji je doveo do uvođenja sankcija Rusiji a koja je bila važan dobavljač gasa za Evropu. Zemlje, uključujući Njemačku, Španiju, Italiju i SAD, odgovorile su povećanjem svojih obnovljivih kapaciteta.