Bank of England očekuje da će zemlja pasti u najdužu recesiju ikada

Podijeli

Banka Engleske (BoE) upozorila je da je Velika Britanija suočena sa najdužom recesijom otkako se prate ekonomski trendovi, jer je povećala kamatne stope najviše u posljednje 33 godine.

Ova institucija koja predstavlja centralnu banku upozorila je da će se Velika Britanija suočiti sa “veoma izazovnim” dvogodišnjim padom sa skorom udvostručenjem nezaposlenosti do 2025. godine.

Šef banke Endrju Bejli upozorio je na “težak put” za britanska domaćinstva, ali je rekao da moraju djelovati nasilno sada ili će stvari “kasnije biti gore”.

BoE je prethodno podigao kamatne stope na 3% sa 2,25%, što je najveći skok od 1989. godine.

Podižući stope, BoE pokušava da obori rastuće cijene jer troškovi života rastu najbržom stopom u posljednjih 40 godina.

Cijene hrane i energije su skočile, dijelom i zbog rata u Ukrajini, zbog kojeg su se mnoga domaćinstva suočila s poteškoćama a ekonomija je pod pritiskom.

Recesija se definiše kao kada se ekonomija neke zemlje smanjuje dva tromjesečna perioda (kvartala) zaredom.

Očekivano tokom ekonomskog pada, kompanije zarađuju manje novca, plate padaju, a nezaposlenost raste. To znači da vlada dobija manje novca od poreza za korišćenje javnih usluga kao što su zdravstvo i obrazovanje.

BoE je ranije očekivala da će Velika Britanija pasti u recesiju krajem ove godine i rekla je da će to trajati cijelu narednu godinu. Ali, sada vjeruje da je privreda već ušla u “izazovni” pad ovog ljeta, koji će se nastaviti sljedeće godine i prve polovine 2024. – moguće godine opštih izbora.

Iako to neće biti najdublji pad u Velikoj Britaniji, to će biti najduži, otkako su 1920-ih godina počeli da se evidentiraju ekonomski, saopštila je BoE.

BBC prenosi da je stopa nezaposlenosti u zemlji trenutno najniža u posljednjih 50 godina, ali se očekuje da će porasti na skoro 6,5%.

Objava kamatnih stopa je prva otkako su bivša premijerka Liz Tras i bivša ministarka Kvasi Kvarteng u septembru predstavili svoj kontroverzni mini-budžet.

Njihovi planovi za smanjenje poreza u vrijednosti od 45 milijardi funti – od kojih je veliki dio već otpisan – doveli su do pada vrijednosti funte i izazvali previranja na tržištu, prisiljavajući Banku Engleske da uskoči kako bi povratila smirenost.

Bejli je rekao za BBC da veruje da je mini-budžet “naštetio” međunarodnom ugledu Velike Britanije. On je na nedavnom skupu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Vašingtonu kazao da je “bilo vrlo očito da su pozicija i ugled Velike Britanije oštećeni”.