beijing, building, construction

Kineska kriza nekretnina bi mogla biti gotova

Podijeli

Kineske vlasti ulažu najveće napore do sada da okončaju krizu u ogromnom sektoru nekretnina u zemlji koja je teško opteretila ekonomiju u protekloj godini.

Dionice najvećeg kineskog investitora Country Garden porasle su čak 52 odsto na berzi u Hongkongu, nakon što je Peking u petak predstavio plan od 16 tačaka koji značajno olakšava suzbijanje kreditiranja sektora.

Ključne mjere uključuju omogućavanje bankama da dospijevaju kredite investitorima, podržavanje prodaje nekretnina smanjenjem iznosa predujmova i hipotekarnih stopa, jačanje drugih kanala finansiranja kao što su izdavanje obveznica i osiguravanje isporuke unaprijed prodatih kuća kupcima.

„U suštini, kreatori politike rekli su bankama da daju sve od sebe u podršci sektoru nekretnina“, tumači Lari Hu, glavni kineski ekonomista za Macquarie Group.

Tao Vang, glavni kineski ekonomista u UBS-u, opisao je paket mjera kao prekretnicu za kineski imovinski sektor. Zajedno s drugim politikama koje su objavljene ranije ove godine, ovaj korak mogao bi ubrizgati više od triliona juana (142 milijarde dolara) u nekretnine, procijenila je ona.

Kineski programeri kotirani u Hongkongu u ponedjeljak su skočili u prosjeku 11 odsto, vodeći šire tržište prema gore. Longfor Properties — još jedan ogromni developer nekretnina — porastao je 17%, dok su dionice Dexin China, developera iz Hangzhoua, naglo porasle 151%.

Mnogi analitičari smatraju paket za spašavanje najsnažnijim signalom kineskih vlasti da je dvogodišnji obračun u važnom sektoru sada završen. U avgustu 2020. vlada je uvela mjere u cilju obuzdavanja prekomjernog zaduživanja investitora kako bi obuzdala odbjegle cijene kuća.

Problemi su eskalirali prošle godine kada je Evergrande — drugi najveći proizvođač u zemlji — kasnio sa izmirivanjem dugova. Kako je sektor imovine propao, nekoliko velikih kompanija tražilo je zaštitu od svojih povjerilaca. Nedostatak gotovine značio je da je rad na mnogim unaprijed prodatim stambenim projektima širom zemlje odgođen ili u potpunosti obustavljen.

Kriza je ovog ljeta ušla u novu fazu kada su ljuti kupci kuća odbili da plate hipoteke na nedovršene kuće, uzburkavši finansijska tržišta. Od tada, vlasti su pokušavale ublažiti krizu pozivajući banke da povećaju kreditnu podršku za investitore kako bi mogli završiti projekte. Regulatori su potom smanjili kamatne stope u pokušaju da povrate povjerenje kupaca.

No, pad nekretnina se nastavio, jer su se kupci povlačili s tržišta zbog slabe ekonomije i strogih ograničenja protiv kovid pandemije. U oktobru je prodaja 100 najvećih investitora za nekretnine smanjena 26,5% u odnosu na prošlu godinu, prema privatnom istraživanju China Index Academy, vodeće kompanije za istraživanje nekretnina. Do sada je ove godine njihova prodaja pala čak 43%.

Zajedno sa strogom politikom nultog kovida koja je smanjila proizvodnju i potrošnju potrošača, problemi s nekretninama povukli su kinesku ekonomiju unazad. U trećem tromjesečju, kineski BDP je porastao svega 3,9% u odnosu na godinu ranije, čime je ukupni rast za prvih devet mjeseci iznosio samo 3%, što je daleko ispod zvaničnog cilja od 5,5% postavljenog u martu.

Pozdravljajući mjere od petka, analitičari su i dalje bili oprezni u pogledu krajnjeg uticaja koji će novi potezi imati na povjerenje kupaca.

“Tržište nekretnina tek treba da pokaže znakove oporavka”, rekli su analitičari Nomure u istraživačkom izvještaju od ponedjeljka, dodajući da najnovije mjere mogu imati “mali direktan uticaj” na stimulaciju kupovine stanova.

„Strategija Pekinga protiv pandemije, uprkos nekim najnovijim finim podešavanjima, nastaviće da opterećuje sektor nekretnina“, dodali su.