Ilon Mask, Elon Musk, Tesla

Mask: Pronaći ću novog lidera za Twitter

Podijeli

Ilon Mask rekao je u srijedu da očekuje da će smanjiti svoje vrijeme na Twitteru i na kraju pronaći novog lidera koji će voditi kompaniju društvenih medija, dodajući da se nada da će ove sedmice završiti organizacijsko restrukturiranje.

Mask je to rekao dok je svjedočio na sudu u Delaveru, kako bi se branio od tvrdnji da je njegov platni paket za Teslu od 56 milijardi dolara bio zasnovan na lako ostvarivim ciljevima učinka i da ga je odobrio “usklađeni odbor direktora”.

Međutim, Mask je kasnije u tvitu rekao da će nastaviti da vodi Twitter dok kompanija ne stane na noge, iako će za to “trebati neko vreme”.

Mqskov tvit uslijedio je nakon što je bivši izvršni direktor Džek Dorsi rekao da neće prihvatiti ulogu generalnog direktora Twittera. U odgovoru korisniku Twittera na pitanje da li bi preuzeo poziciju generalnog direktora, rekao je kratko ali jasno “ne”.

Teslini investitori su sve više zabrinuti zbog vremena koje Mask posvećuje preokretu u Twitteru.

“Postoji početni nalet aktivnosti koji je potreban nakon akvizicije da bi se reorganizirala kompanija”, rekao je Mask u svom svjedočenju. “Ali onda očekujem da ću smanjiti svoje vrijeme na Twitteru.”

Mask je takođe priznao da su neki Teslini inženjeri pomagali u procjeni Tviterovih inženjerskih timova, ali je rekao da je to bilo na “dobrovoljnoj osnovi” i “poslije radnih sati” na matičnom radnom mjestu.

Prve dvije sedmice milijardera kao vlasnika Twittera obilježile su brze promjene i haos, ocjenjuje Reuters. Brzo je otpustio prethodnog generalnog direktora Twittera i druge visoke čelnike, a zatim je otpustio polovinu radne snage.

Mask je u srijedu rano ujutro poslao e-mail zaposlenima na Twitteru, rekavši im da do četvrtka moraju odlučiti da li žele ostati u kompaniji da rade “duge sate visokog intenziteta” ili da uzmu otpremninu koja se sastoji od tromjesečne plate.