Džef Bezos, Amazon, najbogatiji čovjek na svijetu

“Čuvajte svoj novac”: Bezos savjetuje ljudima da budu oprezni u potrošnji

Podijeli

Osnivač Amazona i milijarder Džef Bezos nedavno je upozorio potrošače i kompanije da bi trebalo da razmotre odlaganje velikih kupovina tokom praznične sezone jer bi mogla uslijediti ekonomska recesija.

U razgovoru za CNN, poslovni lider je savjetovao potrošače da čuvaju svoju gotovinu i izbjegavaju nepotrebnu potrošnju u narednim mjesecima.

Preporučio je američkim porodicama da izbjegavaju kupovinu skupih artikala kao što su novi automobili i televizori jer Sjedinjene Države klize u recesiju.

“Ne ulazite u rizične poteze. Samo malo smanjenja rizika moglo bi napraviti razliku za mali biznis, ako se upustimo u još ozbiljnije ekonomske probleme”, naveo je Bezos.

Ako razmišljate o kupovini televizora s velikim ekranom, Bezos savjetuje oprez, zadržavanje novca i praćenje situacije, šta će se dogoditi.

“Isto važi i za novi automobil, frižider ili bilo šta drugo. Samo uklonite rizik iz vaše finansijske jednačine”, poručio je milijarder.

Bezos je takođe rekao da “ekonomija trenutno ne izgleda dobro”.

“Stvari se usporavaju. Primjećujete otpuštanja u mnogim sektorima ekonomije”, rekao je.

Osnivač Amazona je ranije najavio da će većinu svoje neto vrijednosti od 124 milijarde dolara donirati u dobrotvorne svrhe, u cilju borbe protiv klimatskih promjena i podrške ljudima koji mogu ujediniti čovječanstvo usred rastućih društvenih i političkih podjela.

Bezos nije precizirao koliko svog bogatstva planira da pokloni. Međutim, kada su ga pitali da li će veliki dio svog bogatstva donirati u dobrotvorne svrhe tokom svog života, odgovorio je: “Da, hoću”.

Bezos je trenutno izvršni predsjednik Amazona, nakon što je prošle godine odstupio sa svoje prethodne uloge glavnog izvršnog direktora.

Investitor