Džef Bezos

“Priroda je lijepa ali i krhka”: Bezos obećao 2 milijarde dolara za zaštitu životne sredine

Podijeli

Osnivač Amazona Džef Bezos obećao je da će dati 2 milijarde dolara za pomoć u obnovi prirode i transformaciji prehrambenih sistema.

Finansiranje, koje će doći iz fonda Bezos Earth Fund, dio je milijarderovog obećanja da će potrošiti 10 milijardi dolara na borbu protiv klimatskih promjena tokom ove decenije.

“Priroda je lijepa, ali je i krhka. Sjetio sam se ovoga u julu kada sam otišao u svemir s Blue Originom. Rečeno mi je da gledanje zemlje iz svemira mijenja perspektivu pogleda na svijet, ali nisam bio spreman na to koliko je to istina”, rekao je Bezos delegatima na klimatskoj konferenciji COP26 u utorak, prenosi Biznis info.

Opisujući 2021. kao kritičnu godinu, Bezos je pozvao čovječanstvo da “stane zajedno u zaštiti našeg svijeta”.

“Svake godine šume i krajolici apsorbuju 11 milijardi tona CO2 iz atmosfere. Kako uništavamo prirodu, preokrećemo ovaj proces. U previše dijelova svijeta priroda već prelazi s upijača na izvor ugljika. Ovo je velika opasnost za sve nas”, naveo je.

U septembru, Bezos Earth Fund obećao da će ove godine dati milijardu dolara bespovratnih sredstava s naglaskom na napore očuvanja prirode.

“Zajedno s tim, ove obećane 3 milijarde dolara potaknut će novi trostruki plan prirode za Bezos Earth Fund, istovremeno usmjeren na očuvanje, restauraciju i transformaciju hrane. Moramo sačuvati ono što još imamo, moramo vratiti ono što smo izgubili i moramo uzgajati ono što nam je potrebno da bismo živjeli bez degradacije planeta za buduće generacije”, rekao je Bezos.

Bezos se fokusirao na Blue Origin, svoju firmu za istraživanje svemira i inicijative kao što je Earth Fund otkako je u julu napustio mjesto izvršnog direktora Amazona.