Naftna platforma, oil platform, nafta, petrol

Nafta poskupjela usred svađe oko gornje granice cijene ruske nafte

Podijeli

Cijene nafte u Aziji su u petak porasle, uprkos slaboj tržišnoj likvidnosti, nakon sedmice koju su obilježile zabrinutost oko kineske potražnje i cjenkanje oko granice cijena ruske nafte na zapadu.

Fjučersi na naftu Brent porasli su za 28 centi, ili 0,33%, i trgovali su po 85,62 dolara po barelu.

Fjučersi američke nafte West Texas Intermediate (WTI) porasli su za 49 centi, ili 0,49%, u odnosu na srijedu i iznosili su blizu 78,43 dolara po barelu. U četvrtak nije došlo do WTI poravnanja zbog američkog praznika Dana zahvalnosti.

Oba ugovora i dalje su bila na putu ka svom trećem uzastopnom nedjeljnom padu, na putu da padnu za oko 2% uz zabrinutost zbog malog popuštanja ponude.

“Naftom se malo više trguje u veoma nelikvidnoj prazničnoj trgovini, vjerovatno će naći podršku od nižih globalnih kamatnih stopa,” rekao je Stiven Ajns, izvršni partner u SPI Asset Management, u bilješci klijenta.

Reuters piše da o ograničenju ruske cijene nafte, diplomate G7 i Evropske unije raspravljaju o nivoima između 65 i 70 dolara po barelu, s ciljem ograničavanja prihoda za finansiranje vojne ofanzive Moskve u Ukrajini, bez narušavanja globalnih tržišta nafte.

“Tržište smatra (ograničenja cijena) previsokim što smanjuje rizik od osvete Moskve”, rekli su analitičari ANZ Research-a u bilješci za klijente, prenio je Reuters.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da Moskva neće isporučivati ​​naftu i gas zemljama koje se pridruže uvođenju gornje granice cijena.

Očekuje se da će trgovina ostati oprezna uoči sporazuma o ograničenju cijena, koji bi trebao stupiti na snagu 5. decembra kada počinje zabrana ruske nafte u EU, te uoči sljedećeg sastanka Organizacije zemalja izvoznica nafte i saveznika, poznat kao OPEC+, 4. decembra.

U oktobru se OPEC+ složio da smanji svoj cilj proizvodnje za 2 miliona barela dnevno do 2023. godine, a ministar energetike Saudijske Arabije, princ Abdulaziz bin Salman, ove sedmice je rekao da je OPEC+ spreman da dodatno smanji proizvodnju, ako bude potrebno.

U međuvremenu, sve je više znakova da porast broja slučajeva COVID-19 u Kini, najvećem svjetskom uvozniku nafte, počinje da pogađa potražnju za gorivom, opadanjem prometa i impliciranom potražnjom za naftom za oko 13 miliona barela dnevno, ili 1 milion barela dnevno niže od prosjeka, pokazala je bilješka ANZ-a.

Kina je u petak izvijestila o novom dnevnom rekordu zaraze COVID-19, budući da su gradovi širom zemlje nastavili s primjenom mjera mobilnosti i drugih ograničenja za kontrolu epidemije.

“Ovo ostaje prepreka za rast potražnje za naftom koja, u kombinaciji sa slabošću američkog dolara, stvara negativnu pozadinu za cijene nafte”, navodi ANZ u posebnoj bilješci.