car, drive, street, road

Automobili čija će prodaja u SAD biti ukinuta u 2023: Recite zbogom ovim modelima

Podijeli

Sljedeća će godina biti kraj za nekoliko modela automobila.

Vozni park koji se ukida uključuje niz putničkih automobila kao što su Chevrolet Spark, Toyota Avalon i Honda Insight, jer Amerikanci i dalje hrle na SUV vozila.

“Izuzetno mali SUV-ovi definitivno postaju mnogo popularniji”, kaže Vil Kaufman, urednik vijesti na stranici za istraživanje automobila Edmunds.

Proizvođači automobila ukidaju modele kao odgovor na evoluirajuće ukuse potrošača i pad prodaje. Neki brendovi odbacuju vozila koja se takmiče s drugima u njihovoj ponudi.

Evo nekih automobila i SUV-ova koje nećete vidjeti u salonima 2023, prema Edmundsu:

Acura ILX
ILX kompaktna luksuzna limuzina izašla je 2013. godine kao početni model marke i nije dobila veće ažuriranje od svog izdavanja. Sada će ponovo rođena Integra iz 2023. služiti kao prva tačka ulaska kupaca u Acurinu liniju.

Buick Encore
Encore subcompact predstavljen je u modelskoj godini 2013. s nadom da će privući mlađe kupce. Prema podacima General Motorsa, prodaja Encorea u periodu od januara do septembra pala je skoro 42% u 2022. u poređenju sa istim periodom 2021. godine .

“Ukidanje Buicka Encorea ima puno smisla jer Buick već prodaje Encore GX , koji je srodni model slične veličine”, rekao je Kaufman. “Nema smisla imati konkurenciju iznutra.”

Chevrolet Spark
Chevrolet je obustavio proizvodnju potkompaktnog Spark-a u avgustu, navodi Edmunds. Spark je bio jedan od najjeftinijih novih automobila na tržištu, počevši od 14.595 dolara s troškovima odredišta i rukovanja.

Nedavna analiza otkriva da je najjeftiniji novi automobil dostupan u Americi Chevrolet.

Ford EcoSport
Ford je prošle godine saopštio da će EcoSport subkompaktni crossover SUV biti uklonjen sa američkog tržišta 2022. godine, izvještava Detroit Free Press. Model, Fordov najmanji i najpristupačniji SUV, dostupan je tek od kraja 2017. godine i doživio je pad prodaje.

Honda Insight
Honda je ove godine najavila da će njena fabrika u Indijani prekinuti proizvodnju hibridne limuzine Insight u junu, jer se kompanija fokusira na svoje hibridne modele. Honda je prodala više od 70.000 Insight limuzina od kada je model predstavljen 2018.

“Honda će lansirati svoj Civic Hybrid i to će biti konkurencija Insightu”, rekao je Kaufman.

Hyundai Accent
Hyundai je u izjavi saopštio da je Accent ukinut “zbog proširene ponude SUV vozila koja uključuje Venue”, mali SUV. Ukidanjem Accenta, Venue postaje najjeftiniji automobil marke.

“Imati malu limuzinu kao početni nivo vožnje nije nužno vrijedno toga u ovom trenutku. Hyundai ima mali SUV kao osnovno vozilo koje je malo bolje opremljeno”, istakao je Kaufman

Lexus RX L
Lansiran 2017. godine, RX L je verzija popularnog RX SUV- a, koji je nedavno doživio potpuni redizajn.

„Vjerovatno će napraviti namjenski troredni Lexus SUV“, rekao je Kaufman. “Neće se oslanjati na neku vrstu ovog kompromisnog rješenja malo dužeg RX modela.”

Toyota Avalon
Toyota odbacuje Avalon koji je lansirala sredinom devedesetih. Ali proizvođač automobila zamjenjuje limuzinu novom poluluksuznom sedanom pune veličine.

Avalon “zamjenjuje Crown, koje je nadolazeće vozilo koje je pomalo čudna sprava”, rekao je Kaufman. Crown iz 2023. “nekako dijeli razliku između limuzine i SUV-a.”

Volkswagen Passat
Passat limuzina napustit će američke salone Volkswagena 2023. godine nakon ograničenog izdanja modela za 2022. godinu. Do ukidanja je došlo više od 30 godina nakon što je Passat debitovao u zemlji, objavio je USA Today prošle godine.

“Ima smisla da se Volkswagen sada više fokusira na svoje SUV poslovanje jer mu ide prilično dobro”, rekao je Kaufman.

Foto: wirestock on Freepik