Rekordna spajanja i preuzimanja u automobilskom svijetu u 2018.

Podijeli

Spajanja i preuzimanja u automobilskom sektoru prošle godine su se više nego udvostručila i to na 97,5 milijardi dolara, što je rekordan iznos, navodi se u izvJeštaju konsultantske firme PwC.

Pet mega-transakcija, vrijednih 42 milijarde dolara, u segmentu dobavljača komponenti činilo je 43 odsto ukupne vrijednosti spajanja i preuzimanja (M&A) prošle godine, budući da su firme ulagale kako bi održale korak s prelaskom proizvođača automobila na autonomnu vožnju, povezane automobile i električna vozila, prenosi SEEbiz.

Prekogranična aktivnost spajanja je usporila 2018. godine zbog povećanih trgovinskih napetosti i manjeg usmjerenja na geografsku ekspanziju, ističe PwC.

Broj poslova vrijednih više od milijardu dolara, čak 20, bio je najviši ikad zabilježen od strane PwC-a, i više nego dvostruko veći od prosjeka u prethodne tri godine.

Dostupnost kapitala i tempo promjene u industriji trebalo bi, kako navode, da dovedu do snažnog spajanja i u ovoj godini uprkos negativnim makroekonomskim uticajima, navodi se u izvještaju.