Microsoft bi uskoro mogao dobiti prvi sindikat

Podijeli

Oko 300 radnika za osiguranje kvaliteta u gejming studiju ZeniMax u vlasništvu Microsofta u procesu je glasanja za formiranje prvog sindikata u tehnološkom gigantu, potvrdili su organizatori za CNN Business.

Radnici se organizuju sa sindikatom radnika u sektoru komunikacija Amerike (CWA) i imaju rok do kraja decembra da glasaju o tome. Microsoft je pristao da prizna sindikat, ako većina radnika glasa za njega, navodi CWA.

“Čestitamo Microsoftu što je ostao neutralan kroz ovaj proces i dopustio radnicima da sami odluče žele li sindikat”, rekao je predsjednik CWA Kristofer Šelton u izjavi za CNN Business.

“Drugi giganti video igara i tehnoloških giganta napravili su svjesni izbor da potkopaju namjere i demorališu svoje zaposlene kada se udruže kako bi osnovali sindikat. Microsoft je napravio drugačiji izbor, koji služi kao uzor drugima, za dobrobit svoje korporativne kulture, svojih radnika i svojih kupaca”, dodao je Šelton

Organizacioni napori u studiju za igre dolaze usred šireg buđenja radne snage koje je izbilo u velikim kompanijama u tehnološkoj industriji i šire, uključujući radnike u maloprodaji i skladištu u Amazonu, Appleu i Starbucksu. Neke kompanije poput Amazona do sada su odbijale da priznaju prava radnika koji su glasali za formiranje sindikata.

Ponuda sindikata u podružnici Microsofta, međutim, izdvaja se od nekih drugih jer je Microsoft ranije obećao da će priznati prava radnika na organizovanje. Ranije ove godine, Microsoft je sklopio ugovor o neutralnosti sa CWA-om, koji takođe podržava organizacione napore radnika Activision Blizzarda, gigantskog giganta koji je Microsoft pristao da kupi za 68,7 milijardi dolara. Ovaj dogovor još čeka regulatorno odobrenje.

CNN piše da je u protekloj godini, sektor igara na sreću doživio veći napor radnika za poboljšanje uslova na radnom mjestu nakon brojnih kontroverzi u vezi sa iscrpljujućim balansom između poslovnog i privatnog života, nejednakosti u platama, loše stabilnosti posla i drugih pritužbi na kulturu radnog mjesta.

Portparol Microsofta rekao je za CNN Business da je njegov neutralan stav prema organizacionim naporima zaposlenih ZeniMaxa “primjer naših principa rada na djelu”. On je rekao da Microsoft ostaje posvećen “pružanju mogućnosti zaposlenima da slobodno i pošteno donose odluke o svom predstavljanju na radnom mjestu”.

Džo Slak, saradnik za ispitivanje kvaliteta koji je dio organizacijskog odbora sindikata ZeniMax, rekao je da radnici “ne osnivaju sindikat da bi bili protiv kompanije”. Umjesto toga, napor se uglavnom svodi na to da se radnicima da uloga u donošenju odluka dok menadžmenta, a koje se direktno odnose na njih.

“Samo želimo da imamo glas i pomognemo u komunikaciji s menadžmentom. Želimo da shvatimo kako se možemo nositi sa svim različitim stvarima koje su izazovne za grupu u cjelini”, naveo je Slak, dodajući da su se radnici okupili nakon što su na svom radnom mjestu prepoznali “toliko prostora za napredak”.

Slak je rekao da je Microsoft bio “veoma susretljiv” tokom cijelog procesa, otkako su se organizatori prvi put obratili kompaniji u vezi sindikata.

„Oni shvataju da je to ispravno i željeli su da to prepuste radnicima“, rekao je Slak.

„Postoji percepcija suprotstavljenog odnosa između sindikata i uprave, ali to ne mora biti tako. Srećan sam što sam dio grupe koja to pokušava dokazati i poboljšati svačiji život i dobrobit u tom procesu”, dodao je.

Investitor