Microsoftov novi posao vrijedan 70 milijardi dolara

Podijeli

Kompanija Microsoft je saopštila da će kupiti giganta u industriji video igara, firmu Activision Blizzard, za 68,7 milijardi dolara i to u gotovini.

Ugovorena cijena znači da će Microsoft platiti 95 dolara po akciji Activision-a, javljA CNBC.

Akcije Activision-a su skočile na Njujorškoj berzi nakon objave ove vijesti za 27 procenata, dok su akcije Microsofta skliznule za manje od jedan odsto, prenose regionalni portali.

Ukoliko se akvizicija realizuje, to će biti najveće Microsoftovo preuzimanje do sada, poslije kupovine LinkedIn-a 2016. godine za 26,2 milijarde dolara.

Activision, poznat po popularnim video igrama kao što su “Call of duty”, Diablo i drugih, našao se posljednjih mjeseci u centru pažnje javnosti zbog izvještaja o nedoličnom seksualnom ponašanju i uznemiravanju pojedinih rukovodilaca. Kompanija je u ponedjeljak izvijestila da je nakon sprovedene istrage otpustila desetine direktora.

Prema ugovoru, izvršni direktor Activision-a Bobi Kotik, čija je ostavka tražena zbog pomenutih problema s ophođenjem šefova prema zaposlenima u njegovoj kompaniji, ostaće generalni direktor tokom tranzicije.

Microsoft je saopštio da će Activision kao kompanija podnositi izvještaje šefu Microsoft-ovog Xboxa, Filu Spenseru, nakon zaključenja ugovora, što implicira da bi Kotik mogao da ode nakon tranzicije.

Prema saopštenju Microsofta, očekuje se da će ugovor biti realizovan u kompanijskoj fiskalnoj 2023. godini.

Međutim, američki regulatori su nagovijestili da će biti daleko stroži u procjeni velikih akvizicija, posebno u tehnološkoj industriji, što znači da bi regulatori mogli da ne daju “zeleno svjetlo” za ovo preuzimanje, napominje CNBC.