Zeljezara Nikšić

Od čeličane do elektrane: Od Željezare će ostati samo ime

Podijeli

Informacija da je između Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i turskog Toščelika došlo do dogovora o preuzimanju nikšićke Željezare juče je bila poslovna ali i društvena tema dana. Čitaj više

Iako su se radnici Željezare, koji mjesecima čekaju rasplet drame oko odlaska turskog vlasnika koji kompanijom gazduje od 2012. godine, juče obradovali i čak slavili, pitanje je šta će na kraju biti sa fabrikom, pa i njihovim radnim mjestima.

Ono što se sada zna jeste da će Željezara, nekadašnji simbol ne samo nikšićke, već i crnogorske metalurgije i industrije, biti pretvorena u solarnu elektranu koja će poslovati u okviru EPCG grupe. To će označiti kraj nekadašnjeg giganta, nakon skoro 70 godina od osnivanja.

Takvu sudbinu fabrike je u utorak potvrdio predsjednik Odbora direktora EPCG, Milutin Đukanović, direktni učesnik u pregovorima s Toščelikom.

On je najavio da će EPCG formirati još jednu ćerku firmu, koja će se zvati “Željezara Solar Nikšić”.

Đukanović je potvrdio da se nova kompanija neće baviti proizvodnjom čelika, “već nekim drugim djelatnostima”.

“Planiran je jedan tehnološki centar i da on budu potpora solarnoj industriji. Nikšić i sama Crna gora će postati lider u solarnoj industriji. Nadamo se da ćemo izgraditi jedan biznis plan da se u Nikšiću sastavljaju solarni paneli”, najavio je Đukanović nakon pregovora.

“Nacrt jednog lijepog biznis plana”

Đukanović je kazao da se radi na popisu imovine sadašnje Željezare, njene vrijednosti, te da već imaju nacrt jednog “lijepog biznis plana”.

Istakao je da će svih 229 radnika koji su dobili otkaz u Željezari nastaviti da radi u novom preduzeća na drugim pozicijama, a očekuje da se vremenom broj radnika i poveća.

“Ovo je veliki dan za Nikšić, EPCG i čitavu Crnu Goru”, naveo je on.

Ako ste propustili:

Postignut dogovor s Toščelikom: EPCG preuzima Željezaru 20. decembra