Zagreb, Hrvatska, Croatia, tramvaj, ljudi, people, square, Trg Bana Jelačića, Jelačića plac, centar Zagreba

Više nije druga najsiromašnija država u EU: Hrvatska po standardu prestigla Mađarsku i Slovačku

Podijeli

Hrvatska je u prošloj godini prestigla još dvije članice Europske unije kad je u pitanju stvarna individualna potrošnja njezinih građana (SIP) i tako je po tom kriterijumu koji mjeri standard građana, uz Bugarsku, iza sebe ostavila i Mađarsku i Slovačku.

Daleko je još Hrvatska po standardu svojih građana, kao i spomenute zemlje, od prosjeka Evropske unije, ali godinama je iza sebe imala samo Bugarsku. Lani je u Mađarskoj standard stagnirao, u Slovačkoj je blago pao i Hrvatska se pomaknula dva mjesta sa začelja.

Standard građana Eurostat mjeri stvarnom individualnom potrošnjom po stanovniku, koja pokazuje koliko su dobara i usluga pojedinci konzumirali, nezavisno od toga jesu li za njih plaćali sami ili su trošak snosile države ili nevladine organizacije.

Podaci koje je juče objavio hrvatski državni zavod za statistiku, a poređenja su napravljena u saradnji statističkih zavoda svih evropskih zemlja, kažu da je Hrvatska po SIP-u, koji pokazuje blagostanje neke nacije, bila na 72 odsto prosjeka Europske unije. Prije tri godine, odnosno 2019, bila je na 67 posto.

Dakle standard hrvatskih građana se, barem prema tom statističkom pokazatelju, poboljšao u dvije godine pandemije, što vjerovatno ima veze s pomoći koje je država isplaćivala građanima i privredi u vrijeme pandemije, piše Jagoda Marić za Novi list, a prenosi N1.

S druge strane, Mađarska je s istih 67 odsto iz 2019. godine u godinu dana dostigla 70 odsto evropskog prosjeka i na tom nivou se zadržala i u 2021. godini. Slovaci su pak pali sa 72 odsto EU prosjeka na 71 odsto i to je Hrvatsku poguralo na četvrto mjesto otpozadi.

Dakle, ispred Hrvatske su i dalje 23 članice Evropske unije, i Hrvatska je još, kad su u pitanju države članice, u grupi zemalja s najnižim standardom koji je između 24 i 35 odsto ispod prosjeka Evropske unije.

U grupi tih zemalja su još Letonija, Grčka, Slovačka, Mađarska i Bugarska. Poređenja radi, susjedna Mađarska je na 85 odsto prosjeka EU-a, a Rumunija, barem tako kažu statistički podaci, na 84 odsto.

Devet članica unije ima SIP veći od prosjeka, a među njima je godinama na vodećem mjestu Luksemburg koji je 44 odsto iznad prosjeka, a onda slijedi Njemačka koja je za petinu, odnosno 20 odsto bolja od prosjeka na nivou Unije.