bank, banka, building, business

Rekordno zaduženje Velike Britanije: Za mjesec dana uzeli 22 milijarde funti

Podijeli

Javno zaduživanje Velike Britanije neočekivano je skočilo prošlog mjeseca dostigavši najviši nivo u bilo kom novembru u istoriji.

Državna podrška domaćinstvima i preduzećima s računima za energiju i povećanje rata za otplatu kamata pogurali su javno zaduživanje zemlje na rekordnih 22 milijarde funti u novembru, izvještava Guardian.

Kancelarija za nacionalnu statistiku saopštila je da je država potrošila više nego što je prihodovala od poreza i drugih stavki, što znači da je morala da pozajmi 13,9 milijardi funti više u novembru nego godinu dana ranije.

To je podiglo zaduživanje u novembru na rekordan nivo za taj mjesec otkako je 1993. godine počela da se objavljuje mjesečna evidencija, precizira se u tekstu, prenosi Politika.

Zaduživanje javnog sektora je takođe bilo prošlog mjeseca veće nego u špicu pandemije korona virusa, kada je vlada pokrenula ogromne programe državne potrošnje za podršku potrošačima i preduzećima tokom više uzastopnih lokdauna.

Finansijska podrška ljudima i firmama da se izbore s rastućim računima za energiju u velikoj mjeri je odgovorna za skok isplata pomoći na 13,2 milijarde funti, što je za 3,3 milijarde funti više nego godinu dana ranije, piše londonski list, prenosi Tanjug.

Uticaj inflacije se takođe osjeća u vladinim finansijama. Naime, od sredine 2021. država je morala da plaća veću kamatu na svoj dug uglavnom zbog rasta inflacije, navodi ONS.

Kamata na dug centralne vlade koja je morala da se izmiri u novembru iznosila je 7,3 milijarde funti, od čega se na 4,3 milijarde funti odrazio uticaj inflacije. Iznos plaćenih kamata je bio za 2,4 milijarde funti viši nego u novembru 2021. i najveći u jednom mjesecu od 1997. godine kada je počeo da se mjeri taj indeks.

Vladin program novčane pomoći domaćinstvima za račune za struju koštao je državu 1,9 milijardi funti u novembru, dodaje Guardian.