Kompanije obuzdavaju praznične bonuse

Podijeli

Prošle godine, kompanijski bonusi u američkim kompanijama bili su obilni. Ove godine ekonomska neizvjesnost unosi hladnoću tokom praznične sezone, prema podacima istraživanja koje je u četvrtak objavio Challenger, Grey & Christmas.

Više od 81% od 252 poslodavca koje je anketirala ova firma za zapošljavanje reklo je da planiraju da zamrznu vrijednost regresa na istom nivou prošle godine, dok je sve veći broj kompanija rekao da će se u potpunosti odreći bonusa.

Gotovo 27% anketiranih kompanija reklo je da ne bi dalo bonus, u odnosu na 23% u 2021.

„Jasno je da svjedočimo promjenama na tržištu rada“, rekao je za CNN Endrju Čelendžer, viši potpredsjednik Challenger, Grey & Christmas.

“Kompanije su više zabrinute zbog ekonomske recesije ili usporavanja koje dolazi u sljedećem kvartalu ili tako nešto, a to počinjete da vidite u nekim od ovih pokazatelja”, dodao je.

Posljednjih mjeseci, grupa velikih firmi najavila je masovna otpuštanja, posebno u industrijama poput tehnologije, medija i nekretnina.

Sveukupno, međutim, tržište rada i dalje ostaje snažno prema istorijskim standardima: bilo je mnogo više slobodnih pozicija nego ljudi koji bi ih mogli popuniti.

„Dugo smo bili na tržištu rada sa najnižim nivoom otpuštanja, najvećim povećanjem plata, najvećim brojem otvorenih poslova… Dakle, kako se stvari budu mijenjale, neizbježno će se povećavati otpuštanja, bonusi će se smanjivati, plate će prestati rasti istim tempom – i to ako imamo lijepo, meko sletanje ekonomije”, rekao je Čelendžer.

Pozadina brzog ekonomskog oporavka bio je period rekordne inflacije, koju su Federalne rezerve nastojale da sruše nizom hitnih povećanja kamatnih stopa.

Napori da se snizi inflacija, međutim, izazvali su zabrinutost da predstoji period recesije.

„Manje je vjerovatno da će sljedeće godine biti jednako dobro kao što je bilo ove godine, samo zato što je ove godine i dalje bilo prilično dobro“, upozorio je Čelendžer.