Michael O'Leary, Ryanair
YouTube scr

Šef Ryanaira na pragu jednog od najvećih bonusa u istoriji

Podijeli

Šef avio-kompanije Ryanair, Majkl O’Liri, približava se potencijalnom bonusu od 100 miliona eura, koji bi bio među najvećima u istoriji evropskih kompanija, nakon što su dionice prevoznika koji posluje i u Crnoj Gori dostigle rekordan nivo.

Cijena dionice Ryanaira porasla je na 18.99 eura krajem prošle sedmice, približavajući O’Lirija pragu koji bi mogao pokrenuti enormnu isplatu.

Dionice ove kompanije moraju ili dostignuti 21 euro i ostati na tom nivou 28 dana, ili kompanija mora prijaviti godišnju dobit nakon oporezivanja od 2.2 milijarde eura kako bi O’Liri mogao prikupiti bonus, koji je dogovoren 2019. Ako dionice dostignu kritični nivo, O’Liri bi dobio dioničke opcije, pravo kupovine dionica po sniženoj cijeni, navodi FT, koji je prvi izvijestio o mogućem bonusu, a prenosi Index.hr.

O’Liri bi mogao kupiti 10 miliona dionica po 11.12 eura za svaku, što znači da bi mogao pokupiti dionice u vrijednosti od 210 miliona eura za 111.2 miliona eura, čime bi ostvario trenutnu dobit od 98,8 miliona eura.

Preuzeo kompaniju 1994.

Povećanje cijene dionice potrebno za dobijanje bonusa značilo bi da se vrijednost vazduhoplovne kompanije sa sjedištem u irskoj prijestonici Dablin, više nego udvostručila od avgusta 2019, podigavši vrijednost kompanije na tržištu kapitala na gotovo 24 milijarde eura. Ryanair je već sada drugi najvrjedniji avio-prevoznik na svijetu po kapitalizaciji dionica, iza američkog prevoznika Delta Air Lines.

O’Liri, koji je preuzeo Ryanair još 1994, predvodio je meteorski uspon kompanije do titule najvećeg evropskog avio-prevoznika. Tokom tog vremena već je stekao 3,9 odsto udjela u kompaniji, vrijednog 907 miliona eura. Budući bonus rezultat je sheme podsticaja dogovorene 2019, koja je prvobitno trebalo da istekne 2024, ali je produžena do 2028. u decembru prošle godine. U to vrijeme cijena dionice Ryanaira bila je ispod 13 eura.

Finansijski analitičari koji prate poslovanje kompanije predviđaju prosječnu ciljanu cijenu dionice od 24 eura u sljedećih 12 mjeseci, prema podacima iz Bloomberga, što bi O’Lirija lako stavilo iznad praga za prikupljanje bonusa.