hyundai, automobil

Kia i Hyundai na trećem mjestu po prodaji u Evropi

Podijeli

Južnokorejski proizvođači automobila Kia i Hyundai u novembru su ostvarili izniman rezultat – zauzeli su treće mjesto u ukupnom poretku svih grupa automobila.

Prema podacima Evropskog udruženja proizvođača automobila (ACEA), dva sestrinska južnokorejska brenda Hyundai Motor Groupa u jedanaest mjeseci ove godine u Evropi su prodala ukupno 986.860 vozila, što je 4,6% bolje nego u istom razdoblju prošle godine.

Uprkos dugogodišnjoj globalnoj nestašici čipova, Kia je do decembra u Evropi prodala rekordnih 509.193 vozila, a Hyundai Motor nešto manje, 477.667 vozila.

Ispred korejskih divova smjestila se Volkswagen grupacija s 2,52 miliona prodanih vozila, a drugoplasirani Stellantis s 1,89 miliona prodanih vozila.

Svaki deseti automobil prodat u Evropi je korejski

Za očekivati je da će ukupni tržišni udio oba korejska brenda, koji je krajem studenog iznosio 9,7%, do kraja godine porasti i premašiti prošlogodišnjih rekordnih 10%, javlja SEEbiz.

Bez sumnje, jedan od razloga uspjeha Korejaca je izgradnja fabrika u Evropi. Krajem 2006. Kia otvara fabriku u Slovačkoj (Žilina), a zatim Hyundai Motor s fabrikom u Češkoj (Nošovice) 2008. godine.

Kia se u posljednje vrijeme može pohvaliti brojnim nagradama. Sportage je nedavno postao auto godine u Španiji i Grčkoj, EV6 je u proljeće osvojio nagradu Evropski automobil godine, dok je Niro finalist istog izbora za 2023.