Bernar Arno, Bernard Arnault, LVMH
Arno (YouTube scr)

Arno je sada najbogatiji čovjek na svijetu

Podijeli

Francuz Bernar Arno, predsjednik i izvršni direktor globalne kompanije za luksuznu robu LVMH najbogatija je osoba na svijetu.

On je preuzeo prvo mjesto od američkog preduzetnika Ilona Maska, navodi se na sajtu magazina Forbes.

Prema Forbesu, bogatstvo Arnoa poraslo je za 23,6 milijardi američkih dolara i trenutno se procjenjuje na 207,8 milijardi dolara, javlja Tanjug a prenosi B92.

Ilon Mask je pao na drugo mjesto sa svojim kompanijama Tesla i SpaceX koje su mu pomogle da ostvari neto vrijednost od 204,5 milijardi dolara.

Vijest dolazi u trenutku kada je Maskova kompanija Tesla u četvrtak pala na berzi za 13 odsto, zbog čega je američki biznismen izgubio više od 18 milijardi dolara neto vrijednosti.

U međuvremenu, akcije LVMH su u petak porasle za preko 13 odsto, nakon vijesti o snažnoj prodaji. Tržišna kapitalizacija LVMH dostigla je 388,8 milijardi dolara, u poređenju sa Teslinom tržišnom kapitalizacijom od 586,14 milijardi dolara.

Arno ima petoro djece i svi rade u LVMH. Nedavno je imenovao dvojicu svojih sinova u odbor LVMH zajedno sa još dvoje djece koja su već bila u odboru u pokušaju da obezbijedi dugoročnu porodičnu kontrolu nad kompanijom, navodi Forbes.

Prema Forbesovoj listi, na trećem mjestu najbogatijih je osnivač američke korporacije Amazon, Džef Bezos sa 181,7 milijardi dolara, a slijede jedan od tvoraca Oracle korporacije Lari Elison 142,5 milijardi i šef američke korporacije Meta Mark Zakerberg sa 139,8 milijardi.

Na listi deset najbogatijih ljudi na planeti nalaze se i suosnivač Gugla Lari Pejdž, čije bogatstvo iznosi 126,9 milijardi dolara, osnivač i izvršni direktor kompanije Berkshire Hathaway Voren Bafet sa 126,6 milijardi i osnivač Microsofta Bil Gejts sa 122,8 milijardi.